Finland, Finske Lapland, Inari, Wilderness Hotel, Nordlys, Aurora Cabin, Glastag

Når nordlyset danser mellem stjernerne

Rejsebrev fra Lapland

Jeg mærker Laplands arktiske kulde i kinderne og næsen, indånder den reneste luft, verden kan forkæle mig med og suser gennem snelandskaber i hundeslæde og på snescooter. Jeg ser nordlyset danse mellem stjernerne på himlen over mig. Møder samerne og deres kultur. Og jeg elsker det!

Af Merete Bach Kristensen, rejserådgiver i Profil Rejser

Mærk friheden og føl, du lever

Det er november 2021. En tid, hvor man bare trænger til at komme ud og væk. Til at mærke friheden og føle, man lever. For mig betyder det ud i arktisk natur med langt til horisonten og højt til himlen. Jeg har boet både i Grønland og på Island, så det er lidt som at komme hjem at tage til den finske vildmark. Og så alligevel ikke. Alt er nyt. På den ene side er det nemt, for oplevelserne er så eventyrlige, og billederne siger så meget. På den anden side er det svært, for Lapland er noget, du mærker helt ind i sjælen. Og den følelse kan ikke beskrives i ord. Den skal du opleve selv.

Se rejseforslag til Lapland

Tre hotte i det kolde

Baggrunden for rejsen er en studietur med mine kollegaer Uffe og Birgitte. Ja, heldige os. Men hvis vi skal rådgive dig om det rigtige sted at bo og de bedste oplevelser for dig, skal vi jo have prøvet det hele selv. Have set værelserne på hotellerne. Smagt på maden. Og nogle vil nu tilføje, at vi også burde have rullet os i sneen i badetøj, for snebadning er også en af oplevelserne, der tilbydes, men lige her kan vi godt forestille os det uden at prøve. Man har vel indlevelsesevne. Hele omdrejningspunktet for vores tur var oplevelser i området omkring den store sø Inari i finsk Lapland. Her flere hundrede kilometer nord for polarcirklen ligger fire skønne lodges, som skulle tjekkes ud. Vi fik hurtigt sat navn på de opdagelsesrejsende: Tre hotte i det kolde.

Kender du lyden af arktisk sne?

Når du træder ud af flyet i Ivalo-lufthavnen, så tag en dyb indånding som noget af det første. En af dem, hvor du suger hele verden ind i lungerne. Du mærker friskheden, mens isen sætter sig i dine små næsehår. Ja, sådan nogle har jeg også. Og læg så mærke til lyden af sneen, når du går. Den knirker med en helt særlig sprødhed. Jeg er sikker på, at går man på strømpesokker, vil det ikke sætte sig fast.

Men hvad med kulden, tænker du måske nu med et lille gys. Det er minus 20 grader, da vi lander, men ellers ligger temperaturen på minus 7-8 grader. Men luften er tør, og det blæser sjældent, så det føles ikke som derhjemme. Men selvfølgelig: Tag varmt tøj med inkl. uldent undertøj. Når du er fremme på hotellet, får du udleveret polartøj inkl. støvler, handsker og styrthjelm, så du er klar til udflugterne.

Lapland i november

Vores besøg ligger i den sidste tid på året med rigtige solnedgange, før polarnatten tager over. Og vi får set de smukkeste af slagsen. Når solen ikke længere kommer op over horisonten, er her dog stadig 3-4 timer med dagslys. Og mørket har det store plus, at det jo er her, du kan se nordlyset.

Se vejret i Lapland

Lapland-lodges i nærkontakt med naturen

Du kan se fakta om turens fire lodges nederst her på siden. Gennemgående for de fire steder er den fantastiske følelse af at være i nærkontakt med naturen. De er alle smukt og rustikt indrettet med den helt rigtige stemning, men de er samtidig meget forskellige.

Nogle er perfekte til romantik og tosomhed, mens andre er velegnede til familier med f.eks. de store lejligheder på Wilderness Hotel Nellim, der oprindeligt var en landsbyskole. Hvor du skal bo, afhænger af dine ønsker. Vil du have sauna på værelset? Panoramavindue mod sne og nordlys? Måske din egen hytte? Det er skønt at komme hjem, tænde op i pejsen og finde lidt spil eller gode bøger frem.

Man skal gemme det bedste til sidst, men ...

Jeg ved godt, man skal gemme det bedste til sidst, men mon ikke du hænger på alligevel, hvis jeg starter med det her? Det er aften på Wilderness Hotel Nangu, der ligger i de smukkeste omgivelser langt ude på landet ved bredden af Inarisøen. Vi kører på snescooter ud på søens is. Det er mørkt. Som i fuldstændig mørkt. Himlen er – desværre – overskyet, men vi kan se små øer stikke op over isen hist og pist. Vi stopper nogle gange for at nyde stilheden. Hvornår har du sidst mærket total stilhed? Det er velgørende for sjælen.

Nordlys over Inarisøen

Efter to timer stopper vi endnu en gang. Og så sker det. Himlen begynder langsomt at åbne sig. Millioner af stjerner kigger frem over os. Og er der ikke noget, der flimrer lidt deroppe? Vi finder mobilerne frem og ser på himlen gennem kameraet, for kameraer er meget bedre end det menneskelige øje til at fange nordlys. Og jo, det sker. Lige nu. Nordlyset kommer frem og danser for os. WOW! Naturen er så forunderlig, og man er så taknemmelig, hver gang den deler sin magi med en. Inde på land står skovens træer som sorte silhuetter. Jeg forestiller mig The White Walkers fra Game of Thrones komme ud af mørket mod mig. De var dog heldigvis ikke her den aften. Nordlyset er fremme i to timer. Imens kører vi tilbage til lodgen og op på en bakke for at se ud over søen. Det er sådan nogle øjeblikke, hvor man er glad for at være til.

Blåbærgryde og varm saft i vildmarken

Vi er på flere snescooterture undervejs. Fra Wilderness Hotel Inari kører vi ud på søen om morgenen med rensdyrgryde i en hytte på vejen, mens vi fra Wilderness Hotel Muotka, der tidligere var en feriekoloni for ansatte i det finske postvæsen, kører i skoven med varm blåbærsaft og spændende fortællinger i en tipi på vejen. Hvor hurtigt vi kørte? Efter forholdene, naturligvis. Bare dig og mig imellem kan jeg dog godt afsløre, at vi prøvede at køre 70 km/t på søen. Ingen bliver dog presset til at køre hurtigere, end de har lyst til, og grupperne sammensættes efter det.

Hundeslæde i den hvide verden

Jeg er vild med hundeslæder. Jeg har selvfølgelig prøvet det ”hjemme” i Grønland mange gange, men jeg bliver aldrig træt af det. Det er så autentisk og en nagelfast del af de arktiske kulturer. I Lapland er det hunde af husky-racen, der benyttes. De ved, hvad der venter, når vi kommer ud til dem om morgenen ved Wilderness Hotel Muotka. De er helt elektriske og vil ud at løbe hurtigst muligt. I det øjeblik vi starter, bliver de til gengæld helt stille. Vi hører suset af mederne, der skærer gennem sneen, mens vi bevæger os gennem skoven.

Hvordan kører man hundeslæde?

Man er to om hver slæde. Den ene står og styrer. Den anden sidder og hygger. Og holder udkig efter rensdyr, som vi fik set. Der lever også bjørne og ulve her, men de holder sig langt væk. Det kunne da ellers have været meget sjovt at hilse på den del af de lokale beboere også. Hvad siger du? Slæderne er nemme at bremse, hvis du skal se noget eller skifte førerhund. Og de ledsages på afstand af guider på snescooter. Du ser dem, og det er trygt, men du hører dem ikke. Sneen på træerne og jorden absorberer lyden.

Møder med samernes kultur

Når du bor på især Wilderness Hotel Inari, har du gode muligheder for også at få indblik i samernes kultur. Lodgen ligger kort fra byen Inari, der kaldes samernes hovedstad. Her ligger det samiske natur- og kulturcenter Siida med spændende udstillinger, og du kan besøge det samiske frilandsmuseum. Du kan også
tage med til en rensdyrfarm og høre om samernes liv i dag. Det er en af de skønne ting ved at rejse. Mødet med andre kulturer.

Hytter med glasloft og langt ude på søen

Jeg ved godt, at jeg lovede ikke at bruge meget plads på selve hotellerne, men nogle gange kan en overnatning blive en oplevelse i sig selv. På Wilderness Hotel Inari kan du f.eks. overnatte i en hytte med glastag. Når du trykker på en knap, varmes ruden op, så sne og is forsvinder. Herefter kan du lægge dig på sengen og studere stjernehimmel og også nordlys, hvis du er heldig. Det er for vildt.

Wilderness Hotel Nangu kan du bede om at overnatte ude på den kæmpe Inarisø. De trækker så en hytte efter en snescooter langt ud på isen. Her er ingen andre bortset fra måske nogle fisk under dig. Forestil dig en bryllupsrejse, hvor den ene nat er her. Tæt på hinanden. Tæt på naturen. Langt fra alt andet. Hvis du hørte et suk lige nu, er det bare mig, der drømmer.

Tal med en Lapland-ekspert

Hos Profil Rejser taler du med en ekspert, der har afprøvet både oplevelser og hoteller. Du får derfor altid en opdateret førstehåndsberetning og hjælp til at skræddersy den helt rigtigt rejse for dig. Ring 77 33 55 00 og tal med Merete eller en af hendes kollegaer om rejser til Lapland. Sidder du uden for kontortid og læser dette, så klik på knappen nedenfor og udfyld kontaktformularen. Så ringer vi hurtigst muligt. 

Ja ta, jeg vil gerne vide mere

Hvad er Inarisøen?

Finlands tredjestørste sø

Inarisøen 350 km nord for Polarcirklen i Lapland er Finlands tredjestørste sø på 1.040 km². Det er to gange Falster. Gennemsnitsdybden er 15 meter, og søen er normalt dækket af is fra november til juni.

Hvornår er bedste sæson?

Vælg afrejsetid efter det, du vil opleve

Smuk natur kan nydes året rundt, men vil du se nordlys og køre på snescooter på søen, skal du rejse mellem 1. november og primo april. Her oplever de lokale nordlys i gennemsnit hver anden dag.

Sådan kommer du dertil

Eksempel med afrejse fra København

Fra København flyver du 1½ time til Helsinki og herfra 1½ time mere til Ivalo, hvor du bliver hentet og kørt til dit hotel 40-50 km derfra.

Wilderness Hotel Nangu

Vildmarken kun for voksne

 • Boutiquehotel kun for voksne
 • Ude på landet ved bredden af Inari-søen
 • 5 forskellige værelses-/hyttetyper
 • Mulighed for at bo i Aurora-hytte på søen

Læs mere om hotellet

Wildernes Hotel Inari

Prøv en hytte med glastag

 • Idyl ud til Inarisøen
 • Godt til både par og børnefamilier
 • Nærmeste by 3 km
 • 4 forskellige værelses-/hyttetyper
 • Unikke hytter med opvarmet glastag

Læs mere om hotellet

 

Wilderness Hotel Nellim

Bedste hotel med børn

 • I meget lille landsby uden butikker
 • Stor fokus på oplevelser for børn
 • 14 forskellige værelses-/hyttetyper
 • Også store lejligheder

Læs mere om hotellet

Wilderness Hotel Muotka

Bedst til langrend

 • Fantastisk beliggenhed i skoven
 • Godt til både par og børnefamilier
 • Bedste valg, hvis du vil stå på langrendski med 300 km oplyst løjpe 24/7
 • Nærmeste by 12 km
 • 6 forskellige værelses-/hyttetyper

Læs mere om hotellet

Tilbage til Rejseinspiration

Se forrige artikel

Se næste artikel

Rangali Finolhu Island Drone Shot

Få inspiration i din indbakke

Skriv dig op til nyhedsbrev og deltag i konkurrencen om at vinde et rejsegavekort på 5.000 kr. Læs vores konkurrencebetingelser.