Grønland Camp Kiattua, Nuuk, Fjord, Glamping, Telte, Natur, Bjerge

Luksus-glamping i Grønlands rå natur

Luksus-glamping i Grønlands rå natur

Langt ude i Grønlands vildmark, på bredden af verdens næststørste fjordsystem, Nuup Kangerlua, står en lille gruppe tipier med en vikingeboplads som nærmeste nabo. Gennem 4.000 år har inuitterne mødtes på dette sted efter jagt og fiskeri. I dag inviterer Camp Kiattua dig til at nyde nærkontakt med både uberørt natur og dit eget indre. Et sted som dette gør nemlig noget ved dig.

Det varme sted

På Grønlands vestkyst trænger havet ind mellem verdens ældste bjerge i et virvar af forgreninger. De gamle geografibøger kaldte det for Godthåbsfjorden. Den strækker sig 160 km fra indlandsisen til udmundingen ved Nuuk. 80 km inde i dette fjordsystem ligger Camp Kiattua, der betyder ’Det varme sted’. Ud over dig er her maks. ni andre gæster og så selvfølgelig personalet, lige fra gourmetkok til din personlige vært, som hjælper dig med alt. Trods sit ydmyge ydre er Camp Kiattua nemlig luksuriøs glamping for ægte livsnydere og naturelskere.

Hvor ingenting betyder alting

Fra Camp Kiattua er der 1½-2 dage at gå til nærmeste bosættelse, laksefiskernes Kapisillit, som dog også kan nås på ½ time i campens hurtigtgående speedbåd. Du er altså i bogstavelig forstand langt ude i ingenting. Men det er den type ingenting, der betyder alting, når du søger renhed, skønhed og eventyr. Omgivelserne går lige i sjælen. Man føler sig så lille i den store natur. Og så taknemmelig for at have muligheden for at opleve det. Du hører knagen og bragen fra isbjerge, som kælver, og som stille flyder mod havet. Måske hører du også en svag susen fra vinden, en båd på fjorden eller en kajak, der skærer sig gennem vandet. Var det et blåst fra en hval i det fjerne? Men ellers hører du intet ud over dit hjerte, der banker.

Speedbåd eller helikopter?

Medmindre du vælger at flyve 20 minutter i helikopter over sceneriet til Camp Kiattua, sejler du hertil i speedbåd på fem kvarter. OK, det kan godt være, at det tager lidt længere tid, for det kan meget vel være, at du på vejen stopper for at se på hvaler eller for at fange et par torsk til aftensmaden. De bider ofte på flere ad gangen på liner med kroge uden madding. Jo, du er et magisk sted. Hver dag kan du vælge en eller to aktiviteter i vildmarken, fra sejlture i kajak, isbjergssafari og dybhavsfiskeri til vandreture på fjeldet eller på øen Uumannaq. Du kan også tage på sanketur efter bær og svampe, fange ørreder med de bare næver i elven eller sejle til kaffemik med de lokale fiskere i Kapisillit. Men du behøver naturligvis ikke være på farten uafbrudt. At sidde i et varmt vildmarksbad og se på isbjerge er ikke at foragte som en af dagens aktiviteter.

Gastronomi med all inclusive

Når sulten melder sig, går du til spiseteltet. Her serveres der sublim gastronomi omkring bålet. I køkkenet er der stort fokus på lokale råvarer som friskfanget torsk, søpindsvin, rensdyr, bær og svampe fra fjeldet. Lam og kartofler kommer fra farmen Neriunaq 20 minutters sejlads væk, og grøntsagerne fra et gartneri i Nuuk. Glæd dig også til at smage en Qajaq-øl fra Nuuk og vine fra danske Skærsøgaard. Alt er inkluderet bortset fra en udsøgt liste af premium vine og champagner, som du kan bestille på forhånd.

Hvordan finder man ingenting, og gør det til alting?

Anika og Jon har været gift i mere end et årti, og sammen med deres tre børn ejer og bestyrer de den eksklusive Camp Kiattua i det vestlige Grønland. Hele familien er bosat i campen i de fire sommermåneder, den er åben om året, sammen med resten af de ansatte, hvis antal hele tiden udvides, fordi flere og flere får
øjnene op for, hvad få dage ude i ingenting kan føre med sig af kun gode ting for sind og krop. Grønland er den største og samtidig mindst beboede ø på planeten. Befolkningen tæller 56.000, hvoraf mange stadig lever, fisker og jager efter urgamle inuit-metoder. ”Det var også jagt, der bragte os sammen,” fortæller Anika.

Kærligheden findes, når du er på rensdyrjagt

”Jeg er født og opvokset i Nuuk på Grønland, og Jon er født og opvokset i Danmark, men har boet og arbejdet i Nuuk i mange år. Vi arbejdede sammen, men kendte kun lidt til hinanden. En dag var vi begge inviteret med på rensdyrjagt sammen med en gruppe jægere. Jon har masser af erfaring med våben fra sin tid i militæret, men havde ikke erfaring med rensdyrjagt,” fortæller Anika. ”Vi blev efterladt af de andre i båden, måske fordi Jon var dansker, og jeg kvinde. Derfor tog vi selv initiativ til at lægge til ved næste bugt og gå på jagt på egen hånd, og Jon fik nedlagt sit første rensdyr. Det var klart her, vi fik øjnene op for hinanden, og et særligt bånd blev etableret, men det tog faktisk 10 år yderligere, før Jon fik samlet mod til at invitere mig på en rigtig date.” ”Herefter gik det hurtigt, og vi har hængt sammen i tykt og tyndt lige siden,” griner Jon. Anika fortsætter: ”Faktisk ligger Camp Kiattua i nabobugten til det område, hvor Jon og jeg var på jagt sammen første gang. Det er et godt område at gå på rensdyrjagt. Jeg blev lært op i at jage, da jeg var otte år, og jeg nedlagde og parterede mit første rensdyr, da jeg var 11 år. Det var sammen med min mor, som virkelig er en
dygtig og hardcore jæger. Det er en del af grønlandsk kultur at fiske og jage, så man har kød til hele vinteren. Det er til dels min mors fortjeneste, at vi fandt området, hvor Camp Kiattua skulle ligge.

Stedet med sjæl

”Vi ledte i mange måneder efter det helt perfekte sted ved mange fjorde og bugter i området, men vi kunne bare ikke finde det magiske sted, vi søgte. Vi havde nærmest opgivet, da min mor fortalte om et særligt sted, der betød meget for både hende og mine bedsteforældre. Det var her, de havde haft nogle af deres bedste og
mest romantiske rensdyrjagter. Vi sejlede endnu en gang afsted og fandt den lille idylliske bugt. Vi behøvede ikke at sige noget. Vi vidste bare, at vi havde fundet hjemstedet for Camp Kiattua. Vores sted med historie fra min fortid og masser af sjæl – det hele passede bare sammen,” fortæller Anika. ”Vi elsker at bo herude,” fortsætter Jon. ”Roen, stilheden, den rå og spektakulære natur og så bare det at være i ingenting – det gør alting for vores mentale tilstand og styrker familiebåndet. Alt skal laves fra bunden. Vores børn er vilde med det, og de er så seje. Vores mellemste dreng er hovedjægeren. Han er 12 år og kan fange fisk som ingen anden. Så det er hovedsageligt ham, vi sender af sted i kajak på fjorden, når det er tid til aftensmad.” ”Seks uger om året vrimler det med arktiske ørreder i nabobugten. Der sender vi ham også hen, men uden fiskegear, da det er nemmere for ham at fange dem med de bare næver. Han er helt på samme niveau som en brun bjørn,” tilføjer Anika stolt.

Ægte vildmarkseventyr

”Vi ved, vi har fat i noget helt unikt, og tror faktisk ikke, du kan opleve noget lignende vildmarkseventyr,” afslutter Anika. ”Dit eneste fokus skal være at nyde og omfavne alle de fantastiske og unikke oplevelser, og toppen af isbjerget er muligheden for at forkæle ganen med grønlandske specialiteter. Vores kokke er virkelig
kreative og dygtige og elsker at eksperimentere med de lækre lokale råvarer. Nogle af deres tidligere arbejdspladser tæller Noma, Koks og personlig kok for den tidligere islandske præsident.” ”Omgivelserne er overvældende og rå og indbyder til særlige oplevelser, som vi er stolte over at kunne dele med de få. Vi ved
også, at når man er i nærkontakt med naturen på denne måde, har man brug for noget trygt og behageligt. Derfor har vi valgt, at campen skal hedde Kiattua, ’Det varme sted’, og det skal være luksus og gourmet-glamping, der oser af overskud og varme.”

Se rejser til Camp Kiattua (på bellavista.dk)

 

Ring til os

Tilbage til Rejseinspiration

Se forrige artikel

Se næste artikel

Rangali Finolhu Island Drone Shot

Få inspiration i din indbakke

Skriv dig op til nyhedsbrev og deltag i konkurrencen om at vinde et rejsegavekort på 5.000 kr. Læs vores konkurrencebetingelser.