Lyshus

Rejser til Færøerne

Rå og uspoleret natur for den moderne opdagelsesrejsende

Færøerne er først og fremmest kendt for deres smukke, rå natur og et omskifteligt vejr. Vejret er mildt, men præget af det omgivende hav og kan på et splitsekund ændre sig fra strålende solskin til tåge og regn. Færøerne kaldes ikke for ingenting vejrgudernes tumleplads.

Profil Rejser kan hjælpe dig med alt fra ruteplanlægning til de praktiske detaljer, når turen går til Færøerne.

Færøernes geografi

18 øer af vulkansk oprindelse udgør Færøerne, kun adskilt af smalle sunde og fjorde. Det samlede areal er ikke større end, at alle øer ville kunne ligge inden for Sjælland.

Befolkningstallet er på 50.000, hvoraf ca. 20.000 bor i hovedstadsområdet Tórshavn. Bortset fra Lítla Dímun er alle øerne i dag beboede.

Færøernes kultur

Færøerne og den færøske kultur er en velbevaret hemmelighed for de fleste, men vælger du at aflægge de afsidesliggende øer i Nordatlanten et besøg, venter der dig masser af enestående oplevelser.

Oplev fx den gæstfrie befolkning med en stærk og spændende kulturarv. Musikfestivaller og fremragende spisesteder – bl.a. en Michelin-restaurant, interessante turistattraktioner og et livligt natteliv.

Rejser til Færøerne

Vi har udvalgt de bedste udflugter på Færøerne

Færøerne byder på store naturoplevelser, men du finder også et unik og traditionel livsstil på de nordatlantiske øer.
Vi har samlet de bedste udflugter på Færøerne – fra naturoplevelser til kulturelle seværdigheder. 

Se hvilke udflugter vi anbefaler på Færøerne

Færøerne - hvornår er det bedst?

Vi anbefaler typisk en rejse til Færøerne fra maj til september. Læs mere om vejret året rundt på Færøerne

Vejret på Færøerne

Sol og regn på Færøerne

Gennemsnits temperatur

3 °c - 11 °c

Gennemsnits nedbør

6 cm - 16 cm

En særlig folkesjæl

Den særlige færøske kultur og færingernes karakter er formet af afsondretheden og det at kunne tilpasse sig naturen og dens utæmmelige kræfter, de lange og mørke vinteraftener og uendelige sommerdage fyldt med lys. Fortællingerne, sagnene, sangene og folkedansen, der er blevet overleveret igennem generationer møder i dag det moderne Færøerne med mange nye impulser.

Kontrasterne står kraftigt frem i kulturen hos et folk, hvor vikingeblodet ruller i årene, og kristendommen den dag i dag spiller en stor rolle.

Musik og dans

Musik er en vigtig del af de fleste færingers liv og har altid spillet en stor rolle i deres tradition for historiefortælling. At hygge sig sammen er tit ensbetydende med, at der bliver spillet musik. Og i forhold til Færøernes indbyggertal er der rigtig mange musikalske arrangementer og udøvelse af musik.

Enhver bygd, uanset hvor lille den er, har et orkester, et band eller et kor. Der findes også mange spillesteder, lige fra beskedne lokaliteter til det smukke Nordens Hus, der er Færøernes vigtigste kulturcenter. 

Levende musik kan du opleve hver dag i løbet af sommeren over det meste af Færøerne. En unik oplevelse er de verdenskendte grottekoncerter med færøske musikere. Her sejles med en mindre båd ind i en grotte, hvor der afholdes koncert, og naturen stemmer i med bølgeslag og fuglesang.

Charmerende Tórshavn, verdens mindste hovedstad

På den største ø Streymoy ligger Tórshavn, der er en af Nordeuropas ældste hovedstæder med verdens ældste parlament ”Tinganes”. I tinganes-området er det værd at opleve den velbevarede, gamle bykerne Á Reyni, der ligger ved havnen, og hvis ældste hus kan dateres tilbage til 1200-tallet.

Det, der i gamle dage var bydel for byens fattige borgere, er nu et attraktivt område for kreative og velhavende færinger.

Det er nemt at gå rundt på egen hånd blandt de gamle huse, ogprøv evt. en guidet tur. Tórshavn er en moderne storby med mange seværdigheder, restauranter og spændende butikker. Besøg Guðrun & Guðrun, der sælger de berømte uldsweatre, som Sofie Gråbøl havde på i ”Forbrydelsen”.

Mad på Færøerne

Færøernes madkultur er præget af landets placering langt ude i Nordatlanten. Grøntsager og frugt gror ikke nemt på Færøerne, så det traditionelle køkken består hovedsageligt af kød og fisk – enten fersk, tørret eller saltet.

Tørret fisk og kød kommer i tre stadier – lettørret, halvtørret og heltørret.

Grindefangst

De fleste kender fra medierne til den færøske hvalfangst af grindehvalen, hvor havet ud for de færøske kyster farves rødt af blod. Det er scener, som ikke efterlader tilskueren indifferent, uanset om man er for eller imod fangstmetoden. Grindefangsten på Færøerne menes at stamme helt tilbage til vikingetiden og er for de fleste færinger en vigtig del af deres historie og madkultur.

Efter fangsten bliver hvalkødet ligeligt fordelt mellem folk i området. Det gratis kød har været et vigtigt supplement for folk uden store indtægter.

Gastronomi i verdensklasse

I et privat kunstnerhjem i den lille bygd Kirkjubøur tæt på Tórshavn ligger restauranten Koks. Her finder du en malerisk udsigt til havet og de omkringliggende øer, og maden er i verdensklasse. Og helt sin egen.

Feinschmeckere har vidst det i nogle år, og de er kommet fra nær og fjern for at nyde gastronomi med lokale færøske råvarer af højeste kvalitet. Kvaliteten også blevet stadfæstet med Michelin-stjerner, der er Færøernes første af slagsen. Hovedingredienserne er fisk og skaldyr, lammekød, fjerkræ og urter.

Færøernes dyreliv

Det er ikke for ingenting, at Færøerne betyder fåreøerne. Der findes mere end 70.000 af slagsen, og overalt ser du de hvide uldtotter. Fårene er en stor del af den færøske kultur, da de altid har været basis for en færøsk familieindtægt. I dag er færøsk uldstrik blevet et modefænomen med international rækkevidde.

Søpapegøjen og dens venner

Også fuglene har gennem århundreder været en vigtig kilde til føde for Færøernes befolkning, og især ved kysterne kan du som besøgende opleve et rigt og fantastisk fugleliv.

Der findes omkring 260 forskellige fuglearter, og tager du f.eks. med ud på en sejltur til øen Mykines, er der mulighed for at komme tæt på de kendte søpapegøjer – eller lunder, som de hedder på færøsk - med deres karakteristiske orangesorte næb og nuttede udseende.

Et rigt liv på klipperne

Mange andre steder på de færøske klippeafsatser og stejle fjeldsider er der fugle at se. Sulen, der er Færøernes største ynglefugl, er et imponerende syn med sit vingefang på op til næsten to meter. Strandskaden Tjaldur er Færøernes nationalfugl og den 12. marts, der markerer dens årlige ankomst til øerne, fejres hvert år med en forårshøjtidelighed med sang, taler og musik.

Hvis du vil opleve fuglelivet på Færøerne, så har vi flere udflugter at vælge imellem. Se vores udflugter.

Mor Med Sine Sønner Kigger På Kort

Praktisk information

Det er nemt og bekvemt at rejse på Færøerne – både i forhold til infrastruktur, sikkerhed og sprog. Vi har samlet alt den praktiske information her.

Praktisk information

Vi har håndplukket de bedste hoteller på Færøerne

Profil Rejser kender de bedste hoteller og guesthouses på Færøerne. Selvom øerne er små, er der rigeligt at vælge imellem – fra moderne, elegante hoteller i Tórshavn til hyggelige guesthouses rundt om på Færøerne. 

Se hvilke hoteller vi anbefaler på Færøerne

Kvinde Kigger På Ipad

Få spændende rejsetilbud i din indbakke

Skriv dig op til nyhedsbrev og deltag i konkurrencen om at vinde et rejsegavekort på 5.000 kr. Læs vores konkurrencebetingelser.