Rejser til Island

Island er kontrasternes land. På en rejse til den sagnomspundne ø midt i det nordlige Atlanterhav finder du en vild og spændende natur med vulkaner, nordlys, gejsere og vandfald – og et moderne samfund bygget på fortællinger og traditioner helt tilbage fra vikingetiden.

På Island kan du bade i varme kilder omgivet af smørblomster midt i det rå, termiske landskab, du kan bestige en vulkan, køre snescooter på en gletsjer, tage på vandring langs fjordenes vandfald eller nyde de barske, smukke vidder fra ryggen af en stærk, islandsk hest. På Island lader naturen sig ikke overvinde, men den byder dig velkommen til at lege med.

Rejser til Island

Vi har håndplukket de bedste hoteller i Island

Om du er til små, lokale åndehuller på stranden eller boutique hoteller midt i byen – vi har håndplukket de dejligste hoteller i Island, som passer til din rejsestil og budget.

Se hvilke hoteller vi anbefaler i Island

Vi har udvalgt de bedste udflugter på Island

Island rummer store naturoplevelser og seværdigheder. Vi har samlet de bedste oplevelser fra Den Blå Lagune til nordlyset og Reykjaviks kultur.

Se hvilke udflugter vi anbefaler på Island

Profil Rejser kender Island

Profil Rejser kan hjælpe dig med alt fra ruteplanlægning til de praktiske detaljer, når turen går til Island, så du kan være sikker på at komme hjem med præcis de oplevelser i bagagen, som du drømmer om. Vores rejseeksperter har utallige besøg på Island bag sig og kender landet godt – både når det kommer til de store naturoplevelser, Reykjaviks livlige byliv og ikke mindst de hoteller, som skal danne rammen om dit besøg på Island.

Islands historie

Islands historie er rigt beskrevet siden begyndelsen. Før landets løsrivelse i 1944 var Island underlagt dansk og førhen norsk styre, men indbyggernes stolthed og selvstændighed har været uforandret siden den første faste beboer, norske Ingólfur Arnasson, slog sig ned på Island i år 874.

Det er unikt for Island, at vi kan følge landets historie helt fra de første slægter, stednavne og fortællinger, som de står beskrevet i den berømte Landnámabók. ’Landnam’ betyder landtagning eller bosættelse, og i årene 874 til 930 blev hele Island taget i besiddelse og bebygget. Man indså dog snart, at landet behøvede en højere dømmende magt til at løse de konflikter, som de lokale goder (vismænd) ikke selv kunne klare.

I 930 blev Altinget på Thingvellir en realitet. Nogen kalder Altinget for verdens første demokrati, men det er nok en overdrivelse, og desuden blev det færøske Alting faktisk oprettet før det islandske. Men altingene må under alle omstændigheder anerkendes for at have taget de første spadestik til en udvikling hen mod den demokratiske ånd, som Skandinavien siden da har dyrket.

Islands kultur

Islændingene er, som det land de bebor, kontrastfyldte. Her er tale om moderne mennesker, der lever i ét med moderniteten, naturen og historien på én og samme tid.

De islandske sagaer – fortællingerne om Islands største mænd fra landnamstiden og et par hundrede år frem, også bedre kendt som vikingetiden – har dannet grundlag for en lang fortælletradition på Island. Sagaer, sagn, myter, kvad og sange er blevet overleveret gennem århundreder fra generation til generation, og sådan holder islændingene stadig deres historie i live. 

Overtro og mystik på Island

Overtro lever i bedste velgående på vulkanøen, og mange tror fx stadig på alfer og huldufólk, der også bliver kaldt ”det skjulte folk”. Det skjulte folk bor i Islands rå natur og må ikke forstyrres, ellers kommer straffen prompte. Flere anlæggelser af store hovedveje eller nybyggerier er blevet ramt af uforklarlige ulykker, og spørger du islændingene, er der en helt naturlig forklaring.

Det er ikke svært at begribe hvordan væsener som trolde, alfer, huldufólk med mere har en fast plads i den islandske folketro, for når man oplever naturen, forstår man hvorfor. De mørke knoldede lavamarker kan nemt ligne et hav af trolde, pludselig tåge i bjergene omringer dig med dansende huldufólk, og vinterens mystiske nordlys har altid fortryllet islændingene. På Island venter både naturlige og overnaturlige oplevelser – tag en snak med os og få hjælp til at planlægge drømmeturen til Island.

Nordlys Over Vand

Island - hvornår er det bedst?

Vi anbefaler typisk en rejse til Island i perioden maj-september. Læs mere om vejret året rundt i Island

Vejret i Island

Sol og regn på Island

Gennemsnits temperatur

-4 °C - 13 °C

Gennemsnits nedbør

60 mm - 115 mm

Mad på Island

Islands madkultur er som alt andet præget af de mægtige naturkræfter, som danner rammerne for livet på øen. Fisk og skaldyr har altid været en fast del af diæten sammen med kød og mælk fra får. Man har konserveret sine råvarer ved at sylte, salte, tørre og ryge dem før køleskabet kom til, og de markante smagsnuancer af surt, salt og røget er stadig en vigtig del af islandsk mad.

I dag er den islandske madscene i rivende udvikling, blandt andet på grund af den stigende interesse for nordisk mad generelt. Flere stjernekokke har slået sig ned eller er vendt tilbage til øen, og Reykjavik huser ikke mindre end ni Michelin-restauranter.

Profil Rejsers Islandseksperter har indgående kendskab til Island og kender de bedste spisesteder i Reykjavik og rundt på øen. Tag fat i os og få hjælp til at planlægge din kulinariske tur til Island.

Islands dyreliv

Island har et rigt dyreliv, men ingen myg, og det kommer ofte som en glædelig overraskelse for dem, som besøger øen.

Det vigtigste husdyr på Island har i århundreder været den stærke islandske hest. Hesten blev indført af nordboerne, da de bosatte sig på øen, og racen har ikke sidenhen fået tilført nyt blod. Islænderne er derfor ægte vikingeheste, der med sine 5 gangarter og kraftige bygning har ført mennesket sikkert rundt på den ufremkommelige ø igennem mange generationer. 

For fugleinteresserede er øen et sandt mekka, og der er mange steder mulighed for at komme helt tæt på den smukke, men kluntede søpapegøje (også kaldt lunde). Du kan se lunder mange steder på Island, men i vestfjordene og på Vestmannaøerne er chancen for at komme helt tæt på fuglene størst.

Til søs på det kolde Atlanterhav rundt om Island kan man komme tæt på klodens mægtigste kæmper: Hvalerne. På hvalsafari kan man være heldig at spotte både spækhuggere, vågehvaler, pukkelhvaler, delfiner/marsvin og i særlige tilfælde blåhvaler.

Islands natur

Naturen er Islands ubestridte hersker. Island ligger på et såkaldt hot spot på Atlanterhavsryggen, hvor kontinentalpladerne rykker sig fra hinanden, og vulkaner føjer mere landmasse til øen, der vokser op til 3 cm om året. Den store geologiske og termiske aktivitet skaber spektakulære landskaber og naturfænomener – blandt andet varme kilder og gejsere, der går i udbrud flere gange om dagen, og naturligvis Den Blå Lagune.

På Island finder du også gletsjere, grotter, vilde vandfald og majestætiske klipper, der knejser højt over dramatiske, sorte strande. Islands placering i det nordlige Atlanterhav giver gode muligheder for at opleve det magiske, overjordiske nordlys i vinterhalvåret.

Kør-selv-ferie i Island

Island er en drømmedestination for naturinteresserede og dem, som ønsker en aktiv ferie med oplevelser ud over det sædvanlige. Man kan tage til Island året rundt, men sommeren danner de bedste rammer for at opleve alt hvad den vilde, islandske natur har at byde på. Der er rig mulighed for at planlægge din rejse præcis, som du vil have den. En kør-selv-ferie er oplagt, hvis du selv vil sætte tempoet og opleve Islands storslåede natur på egen hånd.

Storbyferie i Reykjavik

I hovedstaden Reykjavik bor ca. halvdelen af øens ca. 300.000 indbyggere. Byen byder på alt fra museer, hyggelige caféer, cocktailbarer og butikker med både designertøj og brugskunst, blandt andet de berømte islandske sweatre. Byen danner desuden rammen om et utal af festivaler, events og koncerter året igennem. Reykjavik er en moderne og spændende by, der sagtens kan leve op til andre storbyer i Europa – samtidig med, at den har bibeholdt den charmerende stemning, man finder i en lille fiskerby. Reykjavik er det bedste af begge verdener!

Stop-over i Island

Det er blevet populært at tage et par dages stop-over på Island på transatlantiske flyvninger til USA eller Canada. Med et stop på Island får du muligheden for at starte eller afslutte din rejse med en skøn miniferie og udforske øens vilde natur og Reykjaviks byliv. Når du rejser fra Skandinavien til USA eller Canada kan du kombinere rejsen med et stopover i Island i op til syv nætter uden at skulle betale ekstra for flybilletten. Skriv eller ring til os, så finder vi den rejse til Island, som passer lige til dig.

Mor Med Sine Sønner Kigger På Kort

Rejsevejledning for Island

Det er nemt og bekvemt at rejse i Island – både i forhold til infrastruktur, sikkerhed og sprog. Vi har samlet alt den praktiske information her.

Rejsevejledning
Rangali Finolhu Island Drone Shot

Få inspiration i din indbakke

Skriv dig op til nyhedsbrev og deltag i konkurrencen om at vinde et rejsegavekort på 5.000 kr. Læs vores konkurrencebetingelser.