Thailand Hua Hin Phraya Nakhon Grotte Khao Sam Roi Yot Park Tempel

Rejseguide: Nordthailand

Q&A – Søren guider til Nordthailand

Få kender Nordthailand så godt som Søren Wettendorff. Han har siden begyndelsen af 1990’erne boet i Thailand og arbejdet som både direktør og selvstændig med rejser til Asien og særligt Nordthailand. Søren står også bag et prisvindende bæredygtigt resort ved Chiang Rai, taler flydende nordthailandsk og har et hus i Chiang Mai med sin kone og børn. Nu er han Thailandekspert i Profil Rejser og klar til at dele sine insidertips til Nordthailand.

Søren, du er jo eksperten, hvorfor skal jeg egentlig rejse til Nordthailand?

”Hvis jeg skal nævne én ting, så må det være for landskaberne. Det er umuligt ikke at blive betaget af de frodige dale og høje bjerge, der danner hele livsgrundlaget for Nordthailand.”

Perfekt! For jeg er jo også lidt af en outdoor/ glamping-type. Hvad skal jeg opleve, og hvor skal jeg bo?

”Så skal du pakke et par vandresko og hike i de skovklædte bjerge. Du kan eksempelvis vandre til Thailands højeste punkt i nationalparken Doi Inthanon. Find også Bua Tongs ikoniske vandfald, og udforsk Chiang Daos mere end 100 grotter, tag ad junglesporene eller på riverrafting ad de brusende floder. Du skal selvfølgelig overnatte i The Bush Camp by Elephant Hills luksuriøse safaritelte dybt inde Chiang Mais bjergrige jungle ved den essentielle Ping-flod. Her bor du side om side med mahoutternes elefanter, der frit og under kærligt opsyn boltrer sig i deres naturlige habitat. Ønsker du glamping i yderste potens, skal du prøve Four Seasons
Tented Camp Golden Triangle. Her bor du i de vildeste omgivelser i atmosfærefyldte pavilloner og lodges med udendørsterrasser og badekar ud til flod og bjerge. En uovertruffen oplevelse, hvad angår naturoplevelser, gastronomi og personlig service.”

O.k., nu er jeg med på, at bjergene er grønne, og landskaberne smukke – men hvad skal jeg ellers lave heroppe?

”Nu hvor du er her, skal du absolut gå på opdagelse i Nordthailands stille bjerglandskaber, hvor der gemmer sig en myriade af historier og hemmeligheder. Og en af de bedste måder at blive indviet i dem på er gennem møder med de nordthailandske stammefolk i deres landsbyer og på deres præmisser. Her kan repræsentanter fra eksempelvis Akha- eller Lahu-stammen vise dig rundt i deres små samfund, mens du hører om deres liv og traditioner i de høje bjerge. Du får også et levende indblik i deres afgørende rolle i Nordthailands historiske dyrkning og handel med opium.”

Yderst interessant! Er der andet, jeg bør opleve?

”Jeg synes altid, det er en oplevelse at gå på Chiang Mais weekendmarkeder. Boder i alverdens farver bugner af eksotiske råvarer, lokalt kunsthåndværk og håndlavet legetøj, der smelter sammen i en vibrerende og tempofyldt stemning, man bliver helt opslugt af. Har du lyst til at lære mere om Nordthailands spændende historie, må du på museum. Lær om Lanna-folkets historie, ritualer og kunst på Lanna Folklife Centre i Chiang Mai eller om opiumskrigene, narkosmuglerne og den internationale opiumshandel, der udsprang fra Nordthailand, i The Hall of Opium i Chiang Rai.”

Slipper jeg helt for at se et tempel?

”Der er ingen tvang, men jeg vil da anbefale at se det berømte tempel Doi Suthep på en bjergtop med udsigt til Chiang Mai, kong Mengrais fascinerende og historiske bygd Wiang Kum Kum fra 1286 med templer og ruiner fra fortiden samt det ekspressive moderne og hvide tempel Wat Rong Khun fra 1997 i Chiang Rai.”

Jeg bliver helt sulten af alle de oplevelser, hvad kan du anbefale?

”Det er sjovt, hvordan den nordthailandske mad på mange måder afspejler den nordthailandske fredfyldte sjæl. Modsat det varme og temperamentsfulde liv i Sydthailand er maden heroppe mindre stærk og med væsentlig mindre brug af chili. Her er mere fokus på de mange urter og helt friske grøntsager, som dyrkes lokalt og sælges videre til resten af Thailand. Chiang Mai er sågar blevet et hotspot for økologiske restauranter, der selv dyrker deres råvarer. Du skal klart prøve retten goong ten. Her får du serveret helt
friskfangede ferskvandsrejer. De lynmarineres i chili, lime og krydderurter, inden de nydes med en knasende bevægelse i munden. En stor attraktion for både turister og thaierne selv. Min personlige favorit er dog khao soi, friterede ægnudler i kokoskarry. Er du helt autentisk, drikker du te til maden eller vand med citron, ingefær og urter. Har du en sød tand, så prøv kokosbudding (khanom thuai) eller kokospandekagerne khanom krok.”

Nu spørger jeg bare for en ven … Hvad vil du anbefale, hvis man har hang til lidt romantik og luksus?

”Er du i det romantiske hjørne, vil jeg anbefale boutique-hotellet Na Nirand Boutique Resort* ud til Ping-floden og tæt på natmarkedet i Chiang Mai. Det er et lille, autentisk og smagfuldt hotel i klassisk Lanna-stil og har tidligere dannet kontor for det royale skovdepartement. Nyd tiden ved poolen, på tagterrassens vinbar og de hyggelige pavilloner omgivet af små damme og den fine have med et mere end 100 år gammelt regntræ. Drømmer du om autentisk luksus, er det svært at komme uden om 137 Pillars House i Chiang Mai, der emmer af klassisk elegance.”

Nuvel, jeg tror, jeg har alt, hvad jeg skal bruge. Hvornår skal jeg af sted?

”Nordthailand er grønt og frodigt hele året rundt, men måske allerbedst at besøge fra oktober til februar, hvor vejret er mildt og mindre fugtigt. Man siger typisk, at man skal trække 10 grader fra temperaturen i syd. Du skal altså pakke lidt ekstra varmt tøj med om vinteren, da temperaturerne kan komme helt ned på 1-10 grader. Husk, at det er ekstra koldt oppe i bjergene.”

Tilbage til Rejseinspiration

Se forrige artikel

Se næste artikel

Rangali Finolhu Island Drone Shot

Få inspiration i din indbakke

Skriv dig op til nyhedsbrev og deltag i konkurrencen om at vinde et rejsegavekort på 5.000 kr. Læs vores konkurrencebetingelser.