Thailand. Skønhedens og kontrasternes land

Kontrasternes Thailand

Vil du opleve vidunderlige strande og skønne hoteller? Tag til Thailand. Smage fantastisk mad? Tag til Thailand. Hvad så med jungle, templer, pulserende byer og spændende historie? Du kender svarene. Thailand har jo alt. Og Thailand er lige perfekt til parferie som familieferie.

Du finder selvfølgelig vidunderlige strande mange steder i verden. Også fantastisk mad og så videre. Men det særlige ved Thailand er, at et og samme land rummer så meget, så du kan plukke netop det, du gerne vil opleve. Og du kan nemt komme omkring til det hele.

Thailand er samtidig fyldt med kæmpe kontraster. Forestil dig bare livet i en fredelig teplantage ved Chiang Rai i det nordlige Thailand, og sammenlign så med Bangkoks mylder. Det er to vidt forskellige verdener.  Men Thailand er jo også mere end 1.600 km langt. Det er som afstanden fra København til Napoli.

Thailands strande

De fleste tager til Thailand for strandene. På fastlandet nord for Phuket er Khao Lak ud til Andamanerhavet en af favoritterne. Kystens børnevenlige strande bliver længere og længere med finere og finere sand, når du bevæger dig mod nord. Til gengæld er der mere liv mod syd, hvor hotellerne ligger tættere. Find et sted med en stemning, der passer dig. Den ægte drøm om strandliv i Thailand er nok for mange at rejse til de utallige øer, der har hver deres særpræg. Koh Lanta, Koh Lipe og Phi Phi-øerne er bare få eksempler. Mange steder nyder du bare sol, sand og vand fra morgen til aften. Andre steder skal du se dig for, hvis du ikke er til den store turisme. Tal med en, der har været der, for det kan skifte inden for kort afstand.

Thailands natur

Ved Krabi og i Phang Nga-bugten rejser de rå klippeøer sig lodret af vandet. Se dem i solnedgangen fra Koh Yao Noi, og du vil aldrig glemme det. Ikke langt fra Khao Lak ligger Khao Sok nationalparken med jungleliv og elefantlejren Elephant Hills (se side xx). 85 km fra Hua Hin kan du opleve den største koncentration af vilde gaurokser og elefanter i Kui Buri, mens du blot 75 km fra Hua Hin finder Thailands største nationalpark Kaeng Krachan på næsten 3.000 km2. Her lever leoparder, malajbjørne, gaurokser, elefanter og mange flere dyr, men de lever oftest efter devisen, at den der lever skjult, lever godt. I det nordlige Thailand møder du regnskov, bjerge, bambusskove og frodige plantager og landbrug med alt fra te til jordbær. Sydvest for Chiang Mai ligger f.eks. Mae Wang nationalparken. Når rismarkerne blomstrer, og floderne er på deres højeste, byder parken på fantastiske udsigter.

Spiritualitet og storslåede templer

Hvis du virkelig vil mærke Thailands sjæl, skal du mærke roen og duften af røgelse i de buddhistiske templer. Er du i Bangkok, så læg vejen om Thailands mest hellige tempel, imponerende Wat Phra Kaew ved Grand Palace. Besøg også de mindre og autentiske lokale templer. Chiang Mai i nord har flere end 200 af dem. En stor attraktion her er at tage trappen med de 306 trin til toppen af Wat Phra That Doi Suthep uden for byen, men vid, at du er ikke den eneste, der vil være på trappen den dag. Er du omkring Hua Hin kan du besøge spektakulære grottetempler. Tjek, hvornår på dagen, solens stråler falder bedst ned på henholdsvis Buddha-figuren i Tham Khao Luang og det lille tempel i Phraya Nakhon-grotten i den periode, du er der. En særlig oplevelse er at stå tidligt op og møde Thailands munke, der samler mad ind.

Thailands byer

Første gang du møder Bangkoks myldretid, kan det virke overvældende. Den puls finder du ikke i Danmark. Men få evt. en lokal guide til at vise dig rundt mellem markeder og gadekøkkener, og få tips til shopping og restauranter. Chang Mai i nord har en helt anden ro især inden for voldgraven, hvor gaden lukkes af ved søndagsmarkedet. På Phuket kan du gå på opdagelse i Phuket Old Town og mærke stemningen fra kolonitiden. Og sådan har hver by sit særpræg. Præcis som i Danmark. Men ellers uden sammenligning.

Thailands kultur og historie

Thailand har en rig og spændende historie, som det ikke er nemt at opsummere. Det gamle kongerige Lanna med hovedstad i Chiang Mai har stadig i dag stor indflydelse på den thailandske kultur, og kongehuset spiller en stor rolle.

I provinsen Kanchanaburi kan du få et indblik Thailands historie under 2. verdenskrig fra den store krigskirkegård, hvor der også ligger to danskere, over Krigsmuseets gribende fortællinger til broen over floden Kwai og Dødens Jernbane, der har flere end 100.000 tvangsudskrevne krigsfanger og arbejdere på samvittigheden. Du kan bo i junglen på Hintok River Camp @ Hellfire Pass ved bredden af floden og på The FloatHouse River Kwai, der flyder på pontoner på vandet med flodens liv lige foran dig.

Det skønne thailandske køkken

Thailands køkken er kendt og elsket overalt i verden. Af store og små. Hold dog igen med chilien, hvis du bestiller på en restaurant, der primært laver til lokale smagsløg.  Det sydlige Thailands køkken er domineret af karryretter ofte baseret på kokosmælk og enten røde, gule eller grønne karrypastaer. På øerne i det sydlige Thailand er der naturligt mange fisk og skaldyr på menuen.

I nord er det derimod grøntsagerne, som har hovedrollen. Her finder du også andre smagsnuancer i krydringen fra fx friske krydderurter. Bangkok er en fantastisk destination for madglade turister – her er madoplevelser for enhver smag og ethvert budget fra gourmetoplevelser i absolut verdensklasse til gadekøkkenernes autentiske og enkle retter.

Hvor skal du bo?

Du kan finde alle typer hoteller og resorts i Thailand fra de mest primitive for dig med rygsæk til de mest luksuriøse og eksklusive. Også glamping med luksustelte i naturen har vundet indpas flere steder. Nogle hoteller har ekstra fokus på Thailands historiske tradition med massage, spa og velvære måske kombineret med yoga retreats. Kort sagt: Der er altid et sted for dig.

Fakta om Thailand

Befolkning: 69,8 millioner
Hovedstad: Bangkok
Styreform: Kongedømme
Religion: Buddhisme, islam og andre
Valuta: Baht (THB)
Klima: Tropisk
Areal: 513.120 km2

Tilbage til Rejseinspiration

Se forrige artikel

Se næste artikel

 

Rangali Finolhu Island Drone Shot

Få inspiration i din indbakke

Skriv dig op til nyhedsbrev og deltag i konkurrencen om at vinde et rejsegavekort på 5.000 kr. Læs vores konkurrencebetingelser.