Maldiverne Conrad Rangali Finolhu Strand Hav

Hvilken ø i Det Indiske Ocean passer til dig ?

Fem fantastiske ø-riger

Verdens tredjestørste hav, Det Indiske Ocean, er hjemsted for paradisøerne Maldiverne, Mauritius, Seychellerne, Réunion og Zanzibar. Forestil dig krystalklart turkisblåt vand, sand, der er blødere end pudder, og et så farverigt marineliv, at selv regnbuen er misundelig. Fotofiltre er overflødige, når du skal forevige dine ferieminder. Ferieparadiset findes – og faktisk slet ikke så langt væk, som du måske går og tror. 

Det kan være svært at vælge, hvilken ø du skal holde ferie på, for hvad er forskellen egentlig? Hvis der overhovedet er en. Fortvivl ej. Vi giver dig overblikket og indblikket i, hvad du kan opleve, når du skal besøge et lille stykke af paradis. Der er nemlig utrolig stor forskel og variation, når det kommer til størrelse, geografi, kultur, historie og oplevelser i de fem fantastiske ø-riger.

MALDIVERNE

Sydvest for Sri Lanka og Indien ligger Maldiverne, som er en øgruppe bestående af ca. 1.200 koraløer og atoller. En atol er resterne af en vulkanø, den er ringformet og omkranset af koralrev og kridhvidt sand. Det er kun 110 af atollerne, der er åbne for turister. Mange øer har frodig vegetation og et rigt fugleliv. Maldiverne er en helårsdestination, men er mest besøgt i vores vinterhalvår. Om sommeren kan du opleve mere blæsende vejr med lidt byger, men stadig behagelige temperaturer og masser af sol.

Verdens smukkeste indflyvning Du flyver til hovedstaden Malé, og herfra fortsætter du i speedbåd, vandfly eller indenrigsfly. Flyturen er en fortryllende oplevelse med spektakulær droneudsigt til de kuglerunde atoller, som lyser op som ringe i det turkis havvand.

Det fladeste land med det hvideste sand

Konceptet ’barfodsluksus’ stammer fra Maldiverne, og det er nærmest obligatorisk, at du låser sko og strømper ind i skabet, når du har tjekket ind. Selvom alt omkring dig oser af velvære og eksklusivitet, er stemningen utrolig afslappet og uden formel dresscode.

Maldiverne er det fladeste land i verden, hvor det højeste punkt er 2,3 m.o.h. på Villingili-øen. Det hvide sand er ikonisk. Sandet er dannet af koraller og noget af det hvideste og blødeste, du kan stikke tæerne i, og kan kun opleves på 5 % af verdens strande.

Konceptet er ét resort pr. ø

Når du tager til Maldiverne, er det primært for at bo på et lækkert resort med smukke omgivelser og højt service- og komfortniveau. Strandene er eksklusive og private, da konceptet typisk er ét resort pr. ø. Atol-øerne er meget forskellige i størrelse og form. Nogle af de mindste øer kan du gå rundt om på 15 minutter.
Pælevillaer er et af Maldivernes vartegn. Luksusvillaer bygget midt på det lyseblå hav forbundet af snoede træbroer. Hver morgen når du vågner, skal du ikke gå mange skridt ud på din private terrasse for at følge nuttede klovnefisk, smilende rokker, søvnige skildpadder og farverige koraller.

Det er det, Maldiverne kan, og du kommer aldrig til at kede dig. Bliv for en stund en del af havets rytme. Vandet er krystalklart og lunt, så du bruger nemt mange timer her, men husk solcreme!

Trafikkaos under havets overflade

Du skal tage til Maldiverne for at opleve førsteklasses snorkling og dykning. Gigantiske fiskestimer og nysgerrige fisk i alle størrelser, kæmpe søstjerner og nok også mantarokker og skildpadder boltrer sig i husrevet. Den fredelige hvalhaj er også et af Maldivernes vartegn, men bare rolig, de svømmer ikke inde ved husrevet. Fra de mange træbroer, der forbinder pælevillaerne med øen, er det også nemt og sjovt at følge med i, hvad der sker under havets overflade.

SEYCHELLERNE

Nord for Madagaskar og ud for Tanzanias kyst ligger Seychellerne, en øgruppe og selvstændig republik siden 1976. Seychellerne består af 115 granitøer, der alle ligner, at de er skudt op af havet. Det er helt særligt med granitøer i Det Indiske Ocean, da de fleste øer er opstået af vulkaner. Øgruppen ligger spredt over et areal på 1,3 millioner km2 og har et indbyggertal på omkring 100.000. Seychellerne er en del af det afrikanske kontinent. På Seychellerne fokuserer de på lokalt ejede boutique-hoteller og bungalower med eget køkken i alle prisklasser og luksusniveauer. Du finder kun enkelte større resorts. Du kan rejse hertil året rundt, dog er deres regntid i vores vintertid, men det er begrænset med regnmængden.

Mahé – verdens mindste hovedstad

Mahé er den største ø på Seychellerne, men alligevel kun halvanden gang så stor som Amager. Strandene er gudesmukke, og du har rig mulighed for at krydre daselivet med kulturelle oplevelser. Du kan nemt udforske farverige markeder, lokalliv og kreolsk kultur i en af verdens mindste hovedstæder, Victoria. Den er så lille, at der kun findes én lyskurv.

Du kan også tage på vandretur i Morne Seychellois National Park med frodig regnskov, fantastiske udsigtspunkter og stier ned til afsides bountystrande. Fuglelivet er eminent, og nogle af de mest sjældne fugle i verden kan spottes her.

Praslin – verdens største kokosnød

Praslin er Seychellernes næststørste ø. Den ligger kun 15 minutter med fly fra Mahé, og udflugtsmulighederne er mange og for alle aldre. Du kan trekke i den berømte UNESCO-nationalpark Vallée de Mai. Her vokser coco-de-mer-palmerne med verdens største kokosnød, der har form som et kvindeskød og vejer op til 30 kg.

Du kan også tage på ø-hop og skønne sejlture med mulighed for farverig snorkling og dykning. Der er ikke husrev som på Maldiverne, og derfor er snorkling og dykning bedst på åbent hav. De kæmpe landskildpadder, som er synonym med Seychellerne, skal du helt sikkert også afsætte tid til at besøge. Det er en virkelig fin og fredelig oplevelse.

La Digue – verdens mest fotograferede strand

Granitøen La Digue er virkelig lille og virkelig pragtfuld. Det er den tredjemest befolkede ø med et land-areal på 10 km2. Der er kun en kort færgetur mellem Praslin og La Digue. Du fornemmer ret hurtigt den helt særlige stemning. Det samlede antal biler kan tælles på hænderne, og transportformerne er cykel og oksekærre. Øens hovedattraktion og stolthed er verdens mest fotograferede strand – Anse Source d’Argent. Der findes ikke nok superlativer til at beskrive den postkortsmukke strand, så glæd dig.

Denis Island – ægte Robinson Crusoe-stemning

Denis Island er en atolø. Snorkling og dykning er spektakulært. Bountyøen ligger blot 30 minutter med fly fra Mahé. Flora og fauna stortrives overalt helt upåvirket af din tilstedeværelse, og øens strande er kåret til at være blandt verdens 10 bedste af flere rejsemagasiner. Havskildpadderne er flittige besøgende, og i vintermånederne lægger de æg på stranden, der klækker om foråret, hvor du kan opleve de bittesmå skildpaddeunger tage deres første skridt mod havet. Det helt unikke ved Denis Island er, at der kun er én bebyggelse på hele øen, som er et resort med blot 25 villaer, der er placeret mellem tropiske træer og puddersand. Så vær klar på et betagende natureventyr, hvor det eneste, du kan gøre, er at give dig hen til den autentiske ø-oplevelse, men pas på, det kan godt være afhængighedsdannende!

MAURITIUS

Mauritius er på størrelse med Fyn, og der bor omkring 1,2 millioner mennesker. Østaten ligger 900 km øst for Madagaskar og regnes med i det afrikanske kontinent. Mauritius er en vulkanø med to sovende vulkaner, mens resten er udslukte. Øen har været hollandsk, fransk og engelsk koloni. Det har sat sit præg, og du vil
opleve et multireligiøst samfund, der byder på en sjov blanding af kreolsk, afrikansk, europæisk, arabisk og indisk kultur.

Luksusbadeferie og gastronomi

Mauritius’ strande er skønne og inviterer til mange vandaktiviteter, men du må ikke forvente samme bløde sand, samme farve vand og samme marineliv som på Seychellerne og Maldiverne. Med det sagt er Mauritius en bedårende ø med strande, der stadig er smukkere end de fleste, og som lægger op til paradisferie for alle. Maden er eksotisk og velsmagende, hvad enten du er på lokalrestaurant eller dit skønne resort. Alle resorts og hoteller er kendt for et højt serviceniveau og vidunderlig gastronomi til rigtig fornuftige priser. Det er aldrig for varmt eller for koldt på Mauritius. Vestkysten anbefales dog, når det er dansk sommer.

Udflugtsparadis

Mauritius er den ø, hvor du får bedst indblik i det lokale liv og kultur. Overalt bliver du mødt af en gæstfri, multikulturel befolkning og en tilbagelænet stemning. Store dele af øen er dækket af sukkerrørsplantager, og der produceres litervis af rom på de lokale destillerier, som er oplagte at besøge. Især de gratis smagsprøver
kan være vanedannende! En tur til hovedstaden Port Louis er virkelig spændende og giver dig det fulde indblik i det autentiske Mauritius-liv. Der er farverige markeder, og hvis du er glad for mad, skal du helt sikkert tage på Street Food Tour, så du kan smage alle egnsretterne fra de mange kulturer. Det er også obligatorisk at tage ud at se øens Chamarelvandfald og den eventyrlige Seven Coloured Earth-nationalpark.
Den syvfarvede jord er skabt af vulkanske sten. Det geologiske vidunder ligner jordbølger, og selvom du blander jordfarverne, vil den efter blot få timer finde tilbage til sit naturlige farvespil.

RÉUNION

Réunion er vulkanernes ø i Det Indiske Ocean og ligger 45 minutters flyvetur fra Mauritius. Øens areal er 2.512 km2, ca. samme størrelse som Mauritius. Indbyggertallet er 720.000. Klimaet er også meget lig Mauritius, og du kan derfor rejse hertil året rundt. Portugiserne var de første til at opdage den ubeboede ø i 1513, men den blev først koloniseret af Frankrig i 1642 og er i dag stadig en del af oversøisk Frankrig og derfor en del af EU.

Oplev vulkanbyerne

Du skal tage til Réunion for at opleve den særligt smukke natur. Der er utallige vandreruter og udflugtsmuligheder på øen. Et besøg i en af de kæmpe kraterdale i de udslukte vulkaner med små pittoreske landsbyer i kreolsk stil er et must. Hvis du har mod på det, kan du også komme helt tæt på en af verdens mest aktive vulkaner, Piton de la Fournaise, og måske vil du også udforske de dybe lavatunneller og se Réunion indefra?

Tag på bileventyr

Réunion har god infrastruktur, og det er oplagt, at du lejer bil, så du selv kan styre slagets gang. Du kommer til at lave mange stop. Overalt finder du pittoreske bjergbyer, hyggelige kystbyer og tropeskov med brusende vandfald. Vær dog forberedt på, at lava altid løber østpå, og derfor er vejene også mere knoldede at køre på her.

Legesyge delfiner

Hvis du vil have en pause fra bilkørslen, er det helt sikkert en stor oplevelse at tage på delfintur med de lokale. De ved lige præcis, hvor de vilde delfiner boltrer sig. Delfinerne er nysgerrige og kan godt komme tæt på, og hvis du er heldig, får du et ægte wild lifeshow med spring og saltomortaler.

ZANZIBAR

Knap 50 km fra Tanzanias kyst dukker øgruppen Zanzibar op i Det Indiske Ocean med ca. 1,3 millioner indbyggere. Øgruppens historie er lang og barsk, og et særligt mørkt kapitel i historien er, da Zanzibar overgik til at blive selvstændigt sultanat, som udnyttede øen til slavehandel. Det blev heldigvis afskaffet af briterne i 1873. Siden 1963 har Zanzibar været selvstændigt og en autonom del af Tanzania. Zanzibar burde være på alle livsnyderes liste som feriefavorit. Du får sol, indbydende strande, spektakulære solnedgange,
fantastisk snorkling og dykning og rig mulighed for et indblik i ø-kulturen og historien.

Velkommen til Afrika

Den lokale befolkning er en smeltedigel af afrikansk og arabisk kultur, nærmere betegnet swahili-kultur. Den unikke kultur er særlig tydelig, når du går rundt i øens største og hyggeligste by, Stone Town, som blev optaget på UNESCOs verdensarvliste i år 2000. Gaderne er snævre og charmerende, og overalt finder du imponerende håndskårne trædøre, hvoraf nogle har samme turkisblå farve som havet. Undskyld på forhånd til dit kamera, som helt sikkert kommer på overarbejde. Når du er på Zanzibar, skal du helt sikkert tage på Spice Tour i en af øens imponerende krydderiplantager. Du får lov at dufte, smage og opleve stort set alle verdens krydderier, som gror side om side på få kvadratmeter. Virkelig en imponerende oplevelse.

Du går rundt i flormelis

Ud over de svajende kokospalmer og det lune turkisblå havvand, som aldrig kommer under 20 grader, er Zanzibars flormelis-sand vanedannende at gå rundt på. Smukke koralrev med et rigt og farvestrålende undervandsliv omkranser tropeøen og gør din snorkling til en spektakulær oplevelse. Du skal dog vide, at tidevandet skifter hver sjette time hele øen rundt. Udflugter til havs foregår derfor altid om morgenen og i de tidlige eftermiddagstimer. Tag ud og svøm med vilde delfiner, eller tag på snorkling ved Mnemba-atollen. Her finder du nok det mest farverige marineliv, og det turkisblå vand er i en liga for sig selv. Når det er lavvande, strømmer de lokale, især kvinder, ud på den blottede havbund for at dyrke og høste tang, både til eget forbrug og videresalg. Du kan sagtens gøre dem følgeskab i dagens høst, da de stolt deler ud af deres viden. Men husk badesandalerne, da der er masser af konkylier og afbrækkede koralstykker på sandbunden.

Du taber pusten

Solnedgangene på Zanzibar er en mavepuster, for du taber helt sikkert pusten. Farvespillet ændrer sig hver dag ved skumringstid, og du kommer til at se alle nuancer af gul, orange, rød og lilla. Det er spektakulært, og kun få ord kan beskrive den smukke naturstund, så husk at have masser af kameraplads, så du kan forevige det unikke farvespil.

Tilbage til Rejseinspiration

Se forrige artikel

Se næste artikel

 

Rangali Finolhu Island Drone Shot

Få inspiration i din indbakke

Skriv dig op til nyhedsbrev og deltag i konkurrencen om at vinde et rejsegavekort på 5.000 kr. Læs vores konkurrencebetingelser.