Grønland, Nuuk, Huse I Farver, Bygd, By, Bjerge, Vand

Rejser til Nuuk

Rejser til Nuuk

Grønlands hovedstad Nuuk er en lille arktisk metropol, der – som alle andre steder i Grønland – er præget af naturen omkring sig. Her finder du stor kulturel mangfoldighed, hvor hvalsafari og skiløb møder shopping og gourmetrestauranter. Her får du en kosmopolitisk oplevelse, hvor naturen er en af hovedingredienserne. Her mødes innovative mennesker med trendsættende kunstnere, kontorfolk, fiskere og jægere.

Tradition og fornyelse

I Nuuk suppleres de traditionelle grønlandske fødevarer med thailandske krydderier i byens nye restauranter og små take away-steder. I denne lille hovedstad bliver sagn og traditioner genfortolket af de lokale kunstnere, musikere og designere. Her er Grønlands nye generation af politikere i gang med at skabe forudsætningerne for en ny og uafhængig nation.

Nuuk’s historie

Nuuk betyder ”næsset”. Byen er den ældste by i Grønland og blev grundlagt i 1728 af den dansk-norske missionær Hans Egede, som ankom til stedet i 1721 for at finde nordboerne - de viste sig dog at have forladt Grønland. Allerede i løbet af det første år i Nuuk, sendte Kong Frederik d. 4. på Hans Egedes foranledning tre fregatter til Grønland. Med på fregatterne var personel og materialer til at bygge et fort, men langt de fleste døde inden for det første år af skørbug og andre sygdomme. Den hårde start på livet i Grønland satte sine spor, og allerede i 1730 forlod det meste af den nye befolkning området. Hans Egede selv forlod Grønland i 1736, hvorefter Herrnhuternes pietistiske missionærer overtog området.

Nuuk - under europæisk indflydelse

På denne måde har Nuuk siden byens grundlæggelse, og i århundreder frem, været præget af markant europæisk indflydelse. En indflydelse, der viste sig at være negativ i mange henseender. Således ramtes grønlænderne af både udefrakommende sygdomme, fattigdom og en ny europæisk kultur, der stod i stærk kontrast til grønlændernes egen kultur og identitet. Denne problematik blev anerkendt af den danske grønlandsforker (dr.phil.) H. J. Rink, der mente, at grønlænderne behøvede at få deres egen stemme i samfundet, og som en konsekvens deraf grundlagde han i 1861 Grønlands første avis kaldet Atuagagdliutt med en redaktør af grønlandsk oprindelse.

Nuuk - Grønlands Landsting og Landsstyre

Der skete små hundrede år efter, under Anden Verdenskrig, endnu en reetablering af den grønlandske identitet, da Herrnhutermissionæren og sprogforskeren Samuel Kleinschmidt reformerede og formulerede den grønlandske retskrivning, hvilket betød at grønlænderne nu havde et fælles skriftsprog at agere ud fra. Endnu en milepæl blev sat, da Det Grønlandske Landsråd blev samlet, men i maj 1979 blev det nedlagt til fordel for det nyetablerede grønlandske hjemmestyre. Siden da har Grønlands Landsting, Grønlands Landsstyre og hele centraladministrationen haft sin placering i Nuuk.

Nuuk - verdens mindste hovedstad

I dag er Nuuk en hektisk storby efter grønlandsk målestok, men det er sjældent det indtryk udefrakommende får af verdens mindste hovedstad med kun 16.000 indbyggere. Byen ligger yderst på en stor halvø ved mundingen af det gigantiske fjordsystem. Den har brede gader, tre bybusser, mange indkøbsmuligheder, barer og restauranter. Her kan du besøge den gamle kolonihavn med statuen af Hans Egede. En kort gåtur fra kolonihavnen til centrum fører til det nyrenoverede og tagdækkede "Brættet", hvor dagens fangst af sæler, fugle og fisk sælges. Du kan også tage forbi nationalmuseet med det smukke udvalg af nationaldragter og tupilakker. Her finder du også de velbevarede 500 år gamle ismumier fra Qilatkisoq ved Uummannaq. I Grønlands eneste kulturhus, Katuaq, kan du opleve koncerter, teaterforestillinger, kunstudstillinger samt deltage i konferencer, seminarer m.m. Ønsker du en svømmetur, er der ligeledes en indendørs svømmehal i Nuuk.

Nuuk - hvor skal man bo?

Midt i byen findes et stort konference- og turisthotel lige ud til hovedgaden tæt på byens puls. Hotellet har pæne værelser og en god restaurant. Du kan også bo på det lokale og stemningsfyldte sømandshjem, der ligger ved havnen i Nuuk, og som i dag fungerer som hotel og cafeteria. Et godt 3-stjernet hotel med en god stemning. I Nuuk findes også lejligheder, som kan lejes, hvis du har brug for at opholde dig i byen i længere tid, eller hvis I er flere, der ønsker at bo sammen.

Se hvilke hoteller vi samarbejder med

Nuuk - hvad skal man opleve?

Nuuk ligger naturskønt omgivet af vand fra tre sider, med en generelt lav bebygget og spredt ud over et større areal, så byen på ingen måde virker kompakt eller uoverskuelig. Lær om de nye grønlandske bosætningsmønstre og vejen i retning af uafhængighed med en byrundtur og et besøg i landstinget Inatsisartut. Besøg den gamle kolonihavn med statuen af Godthåbs grundlægger, Hans Egede, og nationalmuseet, hvor du kan opleve det smukke udvalg af nationaldragter og tupilakker. Se også de velbevarede mumier fra Qilatkisoq ved Uummannaq, der er 500 år gamle. Nyd de historiske Inuit-værker på Nuuk Kunstmuseum. Du kan også vælge at tage på en bådtur til Kangeq og Håbets Ø. Det var her Hans Egede ankom til i 1721 og han boede på Håbets Ø i 8 år. Man kan stadig se ruinerne af hans gamle hus. Du må heller ikke snyde dig selv for at få en smagsprøve på lokalt brygget fadøl i Grønlands største mikrobryggeri. 

Grønland, Nuuk, Solnedgang, Farverige Huse, Bygd, By

Nuuk – hvornår er bedst?

Den bedste årstid at besøge Nuuk er fra april til oktober, hvor der er dagslys og flest aktiviteter i naturen. Læs mere om vejret i Grønland året rundt her

Vejret i Grønland

Drømmer du om Nuuk?

Ønsker du en rejse til Nuuk i påsken, hvor der stadig er mulighed for at opleve nordlys? Eller om sommeren med lange lyse nætter og den smukke natur i sommerfarver? Uanset hvordan din drømmerejse skal se ud, kan vores dygtige rejsekonsulenter helt sikkert hjælpe dig. De kan skræddersy din rejse til Nuuk i Grønland, så den passer perfekt til dine behov og de oplevelser du ønsker.

Grønland, Hundeslæde, Slædehunde, Slædetur, Kangerlussuaq, Natur

Skræddersyet specielt til dig

Fortæl os om dine rejseplaner, så finder vi de bedste muligheder, der opfylder netop dine ønsker og behov. Når du har sendt forespørgslen, kontakter vi dig hurtigst muligt til en indledende snak om din rejse.

Få et tilbud Ring til os: 77 33 55 00
Rangali Finolhu Island Drone Shot

Få inspiration i din indbakke

Skriv dig op til nyhedsbrev og deltag i konkurrencen om at vinde et rejsegavekort på 5.000 kr. Læs vores konkurrencebetingelser.