Grønland
  • Rejsetid

    4-5 timer

  • Bedste årstid

    april - oktober

  • Tidsforskel

    - 4 timer

Grønland - kom helt tæt på

Grønland er et fascinerende rejsemål året rundt. I Grønland kan du opleve vinterens uendelige, hvide vidder fra en hundeslæde, køre på snescooter og lade dig betage af nordlysets dragende spil på himlen. Grønland om sommeren er derimod mild, grøn og fuld af isbjerge og et rigt dyreliv.

Rejser til Grønland Hoteller og vandrehjem Udflugter i Grønland

Grønlands rejsemål fra nord til syd

Grønland opdeles naturligt i Nord-, Syd-, Øst- og Vestgrønland. Alle byer og bygder ligger langs kysten pånær Søndre Strømfjord/Kangerlussuaq med en placering i Kangerlussuaq Fjord. Læs mere om de grønlandske rejsemål her

Vejret i Grønland

Hvornår er det bedst at rejse til Grønland? Hvornår er der nordlys? Hvilke forskelle er der på vejret i Nordgrønland og Sydgrønland? Disse spørgsmål og mange flere får du besvaret på vores side om vejret i Grønland

Skal du til Grønland i 2020?

Hvad enten du skal opleve Grønland for første gang eller planlægger et kært gensyn, så finder du inspiration i vores brede vifte af rejseforslag. Der er både noget for dig, som søger de ultimative naturoplevelser og for dig, der gerne vil lære mere om den grønlandske kultur.
Ønsker du inspiration, kan du tage et kig i vores store udvalg af rejseforslag og tilbud til favorable priser. 

Vores rejseeksperter kan hjælpe dig

Vores grønlandseksperter hos Profil Rejser har et dybt kendskab til Grønland og hjælper dig hellere end gerne med at finde og booke lige præcis de oplevelser, som du gerne vil have i den store, overvældende grønlandske natur. Grønland byder på så mange uforglemmelige oplevelser, som man ikke får mange andre steder, så hvorfor vente?

Grønlands storslåede natur - indlandsis, isbjørne og hvaler

Den grønlandske natur er noget for sig. Mest kendt er indlandsisen og de kolossale isbjerge. Især indlandsisen – den ufatteligt store kappe af is, der ligger fastlåst over det grønlandske fastland, er fascinerende, men den er også under forandring, som den knagende lyd og nedsmeltning tydeliggør. Desværre smelter indlandsisen i uhørt hast som følge af menneskelige faktorer, og den globale opvarmning er den største synder. Opvarmningen truer også Grønlands dyr, især isbjørnen, der er afhængig af isen for at kunne jage. Men i store træk trives dyrene på Grønland. Her er et stort antal, både hav- og landpattedyr, som grønlænderne har været dybt afhængige af for at overleve. Isbjørnen har en særlig betydning i Grønland, og som landets største rovdyr pryder den det grønlandske rigsvåben. Derudover findes moskusokser, rener, polarræve, sneharer, ulve, sæler, hvaler og narhvaler, for blot at nævne nogle stykker. 
Dyrene boltrer sig i de grønne fjelde, der med en pragt af vilde blomster lyser sommeren op. Grønlands lange, dybe fjorde skærer sig ind i landet. Stejle klipper rækker mod himmelen og for foden af bjergene findes varme kilder, som man kan bade i. Landet er både menneskenes og dyrenes legeplads. 

Sejlads blandt isbjerge og krydstogt i Grønland

I Grønland findes ingen veje mellem byerne og bygderne. Derfor er den eneste måde at komme rundt på via vandvejene eller helikopter/fly. En god måde at opleve Grønland er derfor at sejle langs kysten og på ruten at lægge til i byerne. Tag eksempelvis med på grønlændernes eget ruteskib M/S Sarfaq Ittuk, som sejler de lokale frem og tilbage mellem byerne på vestkysten. Du kan også tage på krydstogt med M/S Fram og nyde Grønland fra vandet langs hele vestkysten. Begge skibe lægger til i forskellige bygder, hvor du har mulighed for at opleve forskellen på det nordlige og sydlige Grønland. 

Grønland – oplevelser for livet

Alt efter, hvilke oplevelser, du ønsker dig i Grønland, kan du også vælge at holde din ferie i ét bestemt område eller bygd. Herfra kan du møde de lokale, tage på et utal af udflugter og få uforglemmelige oplevelser for resten af livet. Grønland er indbegrebet af storslået natur, og du er nu et skridt nærmere din arktiske drømmerejse. Velkommen til Grønland!

Grønland – fakta og historie

Grønland er verdens største ø, men har, grundet sit arktiske klima og indlandsisen, en meget lille befolkning på kun 56.749 indbyggere. Grønland er derved et af de mest tyndt befolkede lande i verden med en befolkningstæthed på blot 0,14 personer pr. kvadratkilometer. Som sådan lever grønlænderne i høj grad med og på naturens præmisser. Det rige dyreliv og de få mennesker har skabt et stærkt grundlag for, at menneske og natur gennem årtusinder har fungeret i en symbiotisk enhed. 

Grønland – inuitkulturer fra Nordamerika

Den dag i dag er grønlænderne stadig stærkt knyttede til naturen, for på Grønland er menneskene afhængige af naturens ressourcer. Samtidig viser grønlændernes stærke tilknytning til deres kultur og historie, at fortiden altid er tilstedeværende. Hver en lille bygd har et museum, der fortæller om stedets kulturhistorie, og grønlænderne kan med rette være stolte af deres kultur, som blev grundlagt, da de første inuitkulturer indvandrede fra Canada. 

Indvandringer, Grønlands historie

Det er 4-5000 år siden, at de første mennesker indvandrede fra Nordamerika, over Canada og videre til Thule i det nordlige Grønland. I alt har seks, forskellige inuitkulturer indvandret i adskillige bølger, og den sidste, Thulekulturen, nedstammer den nutidige, grønlandske befolkning fra. På samme tid som Thulekulturen gjorde sit indtog i det nordlige Grønland, ankom nordboerne til Sydgrønland i årene 982-985. I spidsen af nordboerne var Erik Den Røde, som var dømt fredløs på Island for drab. Han slog sig ned i det nuværende Qassiarsuk, hvis fjord han døbte ”Eriks Fjord”. Her opførte han gården Brattahlið, hvis ruiner og kirke stadig kan ses den dag i dag blandt mange andre ruiner fra vikingernes tid i Grønland. 
Af endnu uvisse grunde forsvandt nordboerne omkring år 1500 fra Grønland, og en ny æra kunne begynde – den danske.

Den danske indflydelse i Grønland

Missionæren Hans Egede ankom til Nuuk i 1721 på den danske konges vegne for netop at finde nordboerne - de viste sig dog at have forladt Grønland. I stedet formåede han at kristne inuitterne, som i dag er luthersk-evangeliske. Fra denne tid og frem til i dag har Grønland været underlagt en markant europæisk/dansk indflydelse. En indflydelse, der viste sig at være negativ i mange henseender. Således ramtes grønlænderne af både udefrakommende sygdomme, fattigdom og en ny europæisk kultur, der stod i stærk kontrast til grønlændernes egen kultur og identitet. Denne problematik blev anerkendt af den danske grønlandsforsker H. J. Rink, der mente, at grønlænderne behøvede at få deres egen stemme i samfundet, og som en konsekvens deraf grundlagde han i 1861 Grønlands første avis kaldet Atuagagdliutt med en redaktør af grønlandsk oprindelse. 

Grønland får hjemmestyre

Der skete små hundrede år efter, under Anden Verdenskrig, endnu en reetablering af den grønlandske identitet. Herrnhutermissionæren og sprogforskeren, Samuel Kleinschmidt, reformerede og formulerede den grønlandske retskrivning. Dette betød, at grønlænderne nu havde et fælles skriftsprog at agere ud fra. Endnu en milepæl blev sat, da det grønlandske Landsråd blev samlet, men i maj 1979 blev det nedlagt til fordel for det nyetablerede Grønlands Hjemmestyre. Siden da har Grønlands Landsting, Grønlands Landsstyre og hele centraladministrationen haft sin placering i Nuuk.

Naturens livsvilkår afspejler sig i kulturen

Den grønlandske kultur har derfor været delvist nedbrudt af udefrakommende indflydelse for at blive bygget op igen. Men livsvilkårene har altid været de samme, og kulturelt er Grønland derfor stærkt præget af de ekstreme vilkår, befolkningen lever under. Grønlænderne levede, og gør det stadig i mindre grad, som fangere og jægere i små, isolerede bygder. Dette liv afspejler sig i grønlændernes sprog, fortællinger/myter, musik, beklædning, kost og boliger, som alt er skabt eller inspireret af de materialer, naturen har givet. På denne vis minder grønlænderne i høj grad om andre naturfolk. De har overlevet gennem årtusinder ved at være hårdføre og opfinde livsnødvendige redskaber, som over tid er blevet raffineret og udviklet, således at mange stadig bruges den dag i dag. Her kan nævnes qajaq'en, den grønlandske havkajak, som har været med til at brødføde grønlænderne fra havets spisekammer. Ulo'en, den særlige, krumme kniv til forarbejdning af fangstdyr, bør også nævnes.

Moderne naturfolk

Nutidens grønlændere er moderne mennesker med moderne bekvemmeligheder, men naturen sætter stadig rammerne for livets gang på Grønland. Og selvom meget må betragtes som fortid, lever de kulturelle rødder stadig i bedste velgående. Ligesom qajaq'en og ulo'en er hundeslæden et gammelt redskab, som bruges allermest i nutidens Grønland. Selvom Grønland er et moderne samfund, hvor snescootere ofte afløser slæderne, og hvor mobiltelefoner og internet findes i de fleste hjem, forgår fortidens traditionsrige myte- og sagnfortælling aldrig. De har stadig en vigtig plads i grønlændernes bevidsthed. Således er meget i dag historie, men de kulturelle rødder har fast greb i den grønlandske muld.
Oplev grønlænderne og deres bygder i fuldt flor og sejl langs de grønlandske kyster. Alle steder bliver du budt velkommen med hjertevarme og smil. Velkommen til Kalaallit Nunaat - grønlændernes land!

Vores løfte til dig

Hos Profil Rejser kan vi langt mere end at ekspedere dig. Vi kan inspirere dig. Vi kan skræddersy dine oplevelser i Grønland, så du får lige præcis den ferie, du har drømt om. Vi guider dig med omhu gennem tilvalg og fravalg, og som en skrædder tager vi mål, sammensætter og syr den rute med de hoteller, flytider og priser du ønsker.

Din rejse - vores ansvar

Læs mere
Anbefalet til dig

Top oplevelser

Grønland

Vil du til Grønland?

Klik på knappen herunder for at gå videre til afrejsekalenderen og priserne. Mange af vores rejseforslag kan du tilpasse, som du ønsker, med valg mellem flere forskellige hoteller, spændende udflugter og andre tilvalg.

Send en rejseforespørgsel

Kontakt os på

ferie@profilrejser.dk
/
77 33 55 00

Merete, Mogens

Rejsekonsulenter, Profil Rejser

Vi kan hjælpe dig

Har du spørgsmål til rejsen eller ønsker du en specialdesignet rejse, kan vi selvfølgelig hjælpe dig - vi skræddersyr også rejser fra bunden af! Kontakt en af vores rejsespecialister og find frem til din drømmerejse.