Tak for mad. Tórshavn og Tromsø
- Hjem
- Tak for mad. Tórshavn og Tromsø
Jomfruhummer, kongekrabbe og søpindsvin. Smagfuldt råvildt og langtidstilberedt lam. Bær, svampe og urter. Spis dig mæt i Nordens udsøgte råvarer i Tórshavn på Færøerne eller i Tromsø i Norge.
Blot to timers flyvetur fra Danmark finder du to oplagte byer til en weekend-getaway. Tórshavn på Færøerne og Tromsø i Norge, som hver især er omkranset af fantastisk rå natur, og som begge byder på hyggelige spisesteder, hvor innovative ildsjæle stolt nyfortolker de nordiske madtraditioner. Her er virkelig noget at komme efter for madelskere.
I Tórshavn, Nordens mindste hovedstad, finder man smalle brostensbelagte stræder og traditionelle færøske træhuse i rød og sort, hvor græsset vokser på tagene, hvor historien går tilbage til vikingetiden, og atmosfæren både er rustik og autentisk. De gamle lavloftede stuer gemmer på charmerende spisehuse med fokus på det bedste fra natur og hav.
Tromsø, ’Porten til Arktis’, er en livlig by i det nordlige Norge. Den arktiske natur spiller en central rolle, også på den gastronomiske scene, hvor råvarerne fra det arktiske landskab får lov at skinne igennem. Mange spisesteder kombinerer den traditionelle samiske madkultur med et moderne nordisk tvist, ofte akkompagneret af en spektakulær udsigt til fjord og fjeld.
Her får du vores varmeste anbefalinger til, hvor du kan spise dig mæt i nordisk gastronomi på en weekend-getaway nordpå.
8 Gongin, Tórshavn 100, Færøerne
Hos restauranten RÆST er fortidens metoder nøglen til fremtidens gastronomi. Her omfavnes den traditionelle fermenteringskunst, hvilket giver en unik og kompleks smagsoplevelse, som få steder i verden kan præstere. Råvarerne er fisk, lam og mejeriprodukter forvandlet til dristige, kreative og velafbalancerede retter hvor hvert element på tallerkenen fortæller en historie om Færøernes madtraditioner. Hos RÆST sidder du i hyggelige små stuer og en del af oplevelsen er også fornemmelsen af, at være til bords hjemme hos en nær ven. Vi anbefaler en 10-retters tasting menu. Det kan sagtens være, at du ikke kan genkende retterne på menukortet. Det er en del af oplevelsen. Vi har prøvesmagt, og du er i gode hænder.
5 Gongin, Tórshavn 100, Færøerne
Over for RÆST ligger ROKS. Begge restauranter er ’små søskende’ til den berømte Michelin-restaurant KOKS. Stemningen er afslappet med tydelig inspiration fra den maritime kultur. Frisk fisk og skaldyr fra Nordatlanten spiller hovedrollen på menukortet. Det store vinkort har vine på glas og spændende flasker fra Færøernes største og mest interessante vinkælder.
1 Gongin, Tórshavn 100, Færøerne
Langsom simremad med dybe og intense smage bygget op omkring færøske madtraditioner og respekt for råvarerne er, hvad du finder hos Áarstova. I hjertevarme lokaler med træbjælker i loftet bliver oplevelsen intim og hyggelig. På menukortet finder du både frisk fisk og lam. Sidstnævnte tilberedt så langsomt, at det nærmest smelter på tungen af bar mørhed.
4-6 Gongin, Tórshavn 100, Færøerne
En anden gastronomisk genistreg udsprunget fra kokkene bag KOKS, RÆST og ROKS er Barbara Fish House. Placeret i et af byens ældste huse og tidligere hjem for Jørgen-Frantz Jacobsen – en af de mest berømte personer inden for færøsk litteratur og kendt for romanen ’Barbara’– byder Barbara Fish House på et kulinarisk eventyr i en traditionel færøsk stue med et strejf af maritime detaljer, der får dig til at føle, at du er trådt ind i en sømands hjem. Her er fokus på det bedste fra havet omkring de 18 klippeøer, så friskt, at det næsten springer af de umage gafler og tallerkner. Retterne er enkle,
6 Bringsnagøta, Tórshavn 100, Færøerne
Færøske madtraditioner med et moderne tvist møder den spanske tapas – hos Katarina Kristiansen serveres delikate og delevenlige retter, såsom torskekroketter med purløg og japansk katsuobushi eller ceviche af kammusling med yuzuskum. Her er fokus på de lokale råvarer fra den færøske natur og dennes rigdom af urter, kød og fisk. Retterne er rustikke på den kunstneriske måde og er altså ikke kun en fryd for smagsløgene, men også for øjet. Omgivelserne er varme og hyggelige, og bygningens historie er bevaret af de mange billeder og originale genstande i stuerne.
Cora Sandels gate 4, 9008 Tromsø, Norge
Et nordisk bistrokøkken med en uhøjtidelig stemning og et strejf af vintage midt i Tromsø. Menuen er sæsonbestemt og kan indeholde alt fra hjortekød til fiskeretter, og alt sammen fremstillet af de bedste ingredienser fra lokalområdet. Restauranten rummer også en lækker cocktailbar, som serverer kreative drinks som perfekt supplement til måltidet.
Grønnegata 60, 9008 Tromsø, Norge
Fra restauranten har du udsigt mod det åbne køkken, hvor kokke i aktion komponerer dagens menu, som består af signaturretter som grillet kongekrabbe og lammeskank. Atmosfæren er afslappet, og madstilen henter sin inspiration fra både det nordiske og det franske køkken – og råvarerne er det bedste fra lokalområdet. Mathallen Tromsø er et must, hvis du ønsker at smage på Nordnorges rigdom i en uformel, men alligevel sofistikeret ramme.
Stakkevollvegen 39, 9010 Tromsø, Norge
Hos Smak er, som navnet indikerer, hver en bid en udsøgt smagsoplevelse. Menuen er sæsonbetonet og afhænger af, hvad naturen har at byde på. De lokale ingredienser trylles til retter med smagsdybde og et moderne tvist, hvor kreativiteten får lov at udfolde sig. Restauranten har kun få borde og er både varm og stilfuld, du sidder med udsigt til køkkenet, og betjeningen er personlig. Hos Smak er gourmetoplevelsen gennemtænkt i hver detalje.
Killengreens gate, 9008 Tromsø, Norge
Et sted, hvor havets skatte præsenteres i al deres enkelhed, men med stor stolthed. Restauranten er beliggende ved havnen og har udsigt til havnen og fjorden – en perfekte baggrund for et måltid, som hylder havet. Fokus er selvsagt på friske fisk og skaldyr, tilberedt med enkle teknikker, der lader de naturlige smage træde frem. Grillet torsk, dampede muslinger og den klassiske fish and chips er at finde på menukortet. Et ærligt, enkelt og maritimt køkken med fokus på smagsoplevelsen.
Emmas Drømmekjøkken & Bar
Kirkegata 8, 9008 Tromsø, Norge
Hos Emmas Drømmekjøkken er du på besøg hos en hjertelig og varm bedstemor. Og dem, som besøger hende, drømmer ofte om at vende tilbage igen og igen. For denne bedstemor elsker at lave mad og forkæle sine gæster, men hun er også nysgerrig på verden og nye innovative smagsoplevelser. Menuen er derfor en kombination af de klassiske retter, ’som vor bedstemor lavede dem’, med et moderne tvist og byder på alt fra skaldyr til vildt, præsenteret med finesse og passion.