Få et tilbud
island

Insidertips til Island

Få de bedste tips fra eksperten, der har boet i Island

Jeg elsker Island, og selvfølgelig skal du se de store attraktioner, når du er der, men helt ærligt: De største oplevelser får du helt andre steder.

Af Merete Bach Kristensen, rejseekspert i Profil Rejser

gejser-i-island

Mit bedste råd for rejser til Island

Når du er i Island, skal du selvfølgelig se gejsere, vandfald, gletsjere og lavalandskaber. Nordlys om vinteren, hvaler og midnatssol om sommeren. Måske skal du også på tur i istunnelen på Langjökull eller sænkes dybt ned i vulkanen Thrihnukagigurs indre kammer. Det er kæmpe oplevelser, men det er også dem, mange andre går efter.

Derfor er mit bedste råd: Kom ud, kom væk, og mød det autentiske Island. Og se samtidig de store attraktioner på den rigtige måde, når det endelig er. Busserne er f.eks. kørt hjem klokken 9 om aftenen ved gejserne, men om sommeren er der lyst hele tiden, så se dem her. Stokkur holder jo ikke fyraften.

på-tur-med-atv-i-solnedgang

ATV – min favorit

Jeg elsker udflugter på de firhjulede motorcykler ATV’er. Der er enormt meget fart på og rigtig meget kraft. Du kan køre gennem elve og dyb sne, op og ned ad bakker og ud ad stier, hvor biler og busser aldrig kommer.

En ATV er lidt ligesom islændingene selv og deres temperament. De har så meget power og kan det hele. Ja, islændingene er noget af det, der fascinerer mig mest i Island. De tager imod dig med åbne arme, er så stolte af deres land og giver aldrig op. Da økonomien krakkede i 2008, tog de to eller tre jobs hver og rejste sig igen.

søpapegøjer på island

Søpapegøjerne på Borgarfjödur Eystri

I det østlige Island ligger den lille bygd Borgarfjördur Eystri helt ude ved kysten, 70 km fra Egilsstadir oppe på hovedvejen. Her har jeg boet et år som 17-årig. Efter 1½ måned blev jeg interviewet til islandsk tv på islandsk. Jeg havde lært det, for bondemanden, jeg boede hos, kunne ikke andet.

Du kører over et utroligt smukt bjergpas ned til fjorden. Fjeldenes sten er så farverige, at der laves smykker af dem. At komme ned til et lille samfund med kun 80 indbyggere er unikt.

Fiskefabrikken har en café med fiskesuppe og pandekager, og i forsamlingshuset har 4-5 unge gutter startet en café, hvor du sammen med de lokale kan få steaks fra lam, der går på bondegården lige i nærheden. Ved siden af bygden er en klippe med 15.000 par søpapegøjer. De ankommer den 15. april og rejser igen i samlet flok den 10. august. Og ja, de har styr på kalenderen plus minus en dag eller to.

mand-klapper-islands-hest

De islandske heste

I Borgarfjördur Eystri boede jeg på en gård med 130 islandske heste, og jeg er bidt af dem. Jeg kan derfor kun anbefale at tage på rideture ud i naturen. På grund af den magelige gangart tølt kan alle være med, og der er ture fra nogle timer til 6-7 dage, hvor du overnatter i hytter på vejen. Jeg har selv redet de lange ture mange gange, f.eks. Kjölur-ruten fra nordlandet ned til Thingvellir, som de fulgte i år 930 til det første møde i altinget. Du følger ikke bare en ridesti, men et stykke mere end 1.000 år gammel historie. Turene er så hyggelige. Så er der en, der har en guitar med. En anden har en dram med. Og du kommer væk fra alt, hvor du kun kan komme med en hest.

kvinde i varm kilde på island

Varme bade om vinteren

Island er kendt for sine varme kilder og bade som Den Blå Lagune, men traditionen rækker meget længere end det. Man mødes i det varme efter arbejde og med vennerne derhjemme. Mange har varme spabade på terrassen, og i mange byer er der svømmebade. I Reykjavik alene er der nok 10. Så er der hot tubs med forskellige temperaturer på 38, 40 og 42 grader – og også på 6 grader!

Om vinteren bør du prøve de lokale svømmebade sammen med byens beboere og måske bo ude på landet med udendørs spabad, så du kan boble i mørket og se nordlys. Det er så kontrastfyldt at sidde i frostvejr med vinden susende om hovedet og kroppen i varmt vand. Selvfølgelig er det også en oplevelse om sommeren. Jeg har tit siddet med mine islandske venner og snakket i den udendørs spa til klokken 3-4 om natten, hvor det stadig er lyst. Det er altså noget andet end sofaen.

Restaurant Dill, kok der laver mad, Island

Den gode mad

Når det kommer til maden, har Island et stor varieret menukort, hvor de er gode til at bruge de lokale råvarer. I Reykjavik kan du få en gourmetmiddag til 4-500 kr. Den ville koste 1.200-1.500 kr. i København. Langs vejene er der samtidig masser af steder at falde ind, møde de lokale og nyde deres mad. Det kan være lammesuppe eller blomkålssuppe. Det er så lækkert og lavet ordentligt fra bunden. Brød og kager er hjemmebagt, og oveni får du en fortælling, fordi du er tæt på det lokale. Forvent ikke, at de kan dansk, men især den ældre generation overrasker tit, når de hører, du taler dansk ved bordet. Sådan er Island jo. Overrasker positivt uafbrudt.