Klima

Rejsevejret i Norge

Det smukke billede herover er venligt stillet til rådighed af Hurtigruten. Fotograf: Agurtxane Concellon

Den bedste årstid at rejse til Norge afhænger af, hvad du ønsker at opleve og hvor. Vejret svinger både i forhold til årstiden men også i henhold til, hvor du befinder dig i landet, da Norge er et langt land, der strækker sig over et større areal.

Trods sin nordlige placering har Norge et tempereret klima på grund af den varmende effekt fra Golfstrømmen, hvilket især kan mærkes langs Norges kyst. De varmere temperaturer langs kysten medfører, at selv arktiske områder, nord for polarcirklen, er fri for is om vinteren, men dog også større risiko for nedbør især på vestkysten. Mens Sydnorge har de varmeste somre, byder Nordnorge på de mest eventyrlige vintre med store mængder sne og attraktive udflugter.

Bergen (sydvest)

Sydnorge er den varmeste del af landet, mens vestkysten byder på et mildt men også til tider vådt klima. Ud til kysten i det sydvestlige Norge under polarcirklen ligger Bergen. Her er vintermånederne koldest med en minimum temperatur på under nul grader i januar-februar med mulighed for at ramme de +4 grader. Om vinteren kan der falde sne, men det bliver sjældent liggende grundet det tempererede klima, og Bergen har således en af de mildeste vintre i Norge. Om sommeren sniger temperaturen sig maksimalt lige over de 17 grader. Juli er den varmeste måned tæt fulgt af både juni og august. I henhold til nedbør er der størst risiko for regn i efteråret, og den tørreste periode er fra forår til tidlig sommer.

Tromsø (nord)

I det nordlige Norge ligger Tromsø ud til kysten på den anden side af polarcirklen, hvilket vil sige i Arktis. Grundet den nordlige placering falder temperaturen en del sammenlignet med Bergen. Fra november til april ligger minimumstemperaturen på minusgrader, og i de koldeste måneder, som er januar-februar, kan temperaturen komme helt ned på de -6,5 grader. Til gengæld stiger graderne til et maksimum på de omkring 15 grader i juli måned, mens de øvrige sommermåneder har en temperatur på over 10 grader. Regnen falder her i efteråret, hvor der er størst chance for nedbør i september og månederne herefter. Maj er derimod den tørreste måned.

Jo længere nordpå du kommer i Norge, jo større bliver kontrasterne mellem lys og mørke. I midsommeren bliver der ikke rigtig mørkt, og der er derfor mulighed for at se midnatsolen – i Tromsø gælder det fra midt maj og en måned frem. Om vinteren, eller rettere sagt fra ultimo november til medio januar, viser solen sig ikke over horisonten, men her er der til gengæld mulighed for at opleve nordlys.

Den viste klimatabel er baseret på middelværdier, målt over 30 år, fra officielle meteorologiske vejrstationer. Disse data er indsamlet af meteorologisk institut i Sverige, der indgår i WMO (World Meteorological Organization). For yderligere oplysninger henvises også til Udenrigsministeriets rejsevejledninger.