Island
  • Rejsetid

    2-3 timer

  • Bedste årstid

    Hele året

  • Tidsforskel

    -2 timer

Island

Island er kontrasternes land. På en rejse til den sagnomspundne ø midt i det nordlige Atlanterhav finder du en vild og spændende natur med vulkaner, nordlys, gejsere og vandfald – og et moderne samfund bygget på fortællinger og traditioner helt tilbage fra vikingetiden.

Profil Rejser kan hjælpe dig med alt fra ruteplanlægning til de praktiske detaljer, når turen går til Island. Et godt sted at starte er vores rejseforslag, hvor der er masser af inspiration at hente. 

Se alle rejser til Island

På Island kan du bade i varme kilder omgivet af smørblomster midt i det rå, termiske landskab, du kan bestige en vulkan, køre snescooter på en gletsjer, tage på vandring langs fjordenes vandfald eller nyde de barske, smukke vidder fra ryggen af en stærk, islandsk hest. På Island lader naturen sig ikke overvinde, men den byder dig velkommen til at lege med. Hos Profil Rejser hjælper vi hellere end gerne med sammensætte den helt perfekte rejse til Island ud fra dine ønsker og drømme. Tag til Island og få en helt uforglemmelig ferie!

Læs om seværdigheder på Island her

 

Islands historie 

Islands historie er rigt beskrevet siden begyndelsen. Før landets løsrivelse i 1944 var Island underlagt dansk og førhen norsk styre, men indbyggernes stolthed og selvstændighed har været uforandret siden den første faste beboer, norske Ingólfur Arnasson, slog sig ned på Island i år 874 og fordrev nogle få irske munke, som havde søgt ro på øen.

De første islændinge kom fra Norge: 412 mænd og 13 kvinder søgte nye muligheder på den øde ø mod nord på grund af uroligheder i deres hjemland Norge. Det er unikt for Island, at vi kan følge landets historie helt fra de første slægter, stednavne og fortællinger, som de står beskrevet i den berømte Landnámabók. ’Landnam’ betyder landtagning eller bosættelse, og i årene 874 til 930 blev hele Island taget i besiddelse og bebygget. Man indså dog snart, at landet behøvede en højere dømmende magt til at løse de konflikter, som de lokale goder (vismænd) ikke selv kunne klare. 

I 930 blev Altinget på Thingvellir en realitet, og Island havde nu en lovret, domstol, lovsigemand, embedsmænd og goder med hver deres ansvar for 12 tingkredse underlagt landets fire fjerdinger (landsdele). Nogen kalder Altinget for verdens første demokrati, men det er nok en overdrivelse, og desuden blev det færøske Alting faktisk oprettet før det islandske. Men altingene må under alle omstændigheder anerkendes for at have taget de første spadestik til en udvikling hen mod den demokratiske ånd, som Skandinavien siden da har dyrket.

 

Islands kultur 

Islændingene er, som det land de bebor, kontrastfyldte. Her er tale om moderne mennesker, der lever i ét med moderniteten, naturen og historien på én og samme tid.

Det kan være svært at begribe sammenhængen mellem islændingenes forhold til de overnaturlige kræfter og deres ellers moderne liv. Kort sagt findes svaret i en kombination af oldnordisk tro, naturens mystiske kræfter og fortælletraditionens rolle i dannelsen af den islandske identitet og selvforståelse. 

De islandske sagaer – fortællingerne om Islands største mænd fra landnamstiden og et par hundrede år frem, også bedre kendt som vikingetiden – har dannet grundlag for en lang fortælletradition på Island. Sagaer, sagn, myter, kvad og sange er blevet overleveret gennem århundreder fra generation til generation, og sådan holder islændingene stadig deres historie i live. Kærligheden til de gode historier genspejles i islændingenes læselyst. De er dét folkefærd i verden, der læser mest litteratur pr. indbygger. Det islandske sprog med rødder i oldnordisk er også noget af en mundfuld - det længste ord på islandsk, Vaðlaheiðarvegavinnuverkfærageymsluskúraútidyralyklakippuhringur på imponerende 64 bogstaver, betyder "en nøglering til hoveddørsnøglen til vejarbejdernes skur i mosen Vaðlaheiði". 

Se vores forslag til ferier på Island her

 

Mad på Island

Islands madkultur er som alt andet præget af de mægtige naturkræfter, som danner rammerne for livet på øen. Fisk og skaldyr har altid været en fast del af diæten sammen med kød og mælk fra får. Til gengæld har det været svært at få grøntsager til at gro på den barske vulkanø, og derfor er det traditionelle islandske køkken notorisk fattigt på grønt. Man har konserveret sine råvarer ved at sylte, salte, tørre og ryge dem før køleskabet kom til, og de markante smagsnuancer af surt, salt og røget er stadig en vigtig del af islandsk mad. 

I de seneste årtier er det syrnede mælkeprodukt skyr (der udtales skir) blevet populært, blandt andet på grund af dets lave fedtindhold og forholdsvis høje mængde protein. På Island har skyr været produceret i århundreder og spises i dag typisk blandet med mælk eller fløde. Men selvom skyr er blevet populært i hele verden, eksporteres det ikke fra Island – der er simpelthen for få køer på øen til at skalere produktionen til eksport. I stedet udbydes licenser til at producere skyr til blandt andet Thise Mejeri i Danmark. 

I dag er den islandske madscene i rivende udvikling, blandt andet på grund af den stigende interesse for nordisk mad generelt. Flere stjernekokke har slået sig ned eller er vendt tilbage til øen, og Reykjavik huser ikke mindre end 9 Michelin-restauranter, så der er masser af gode grunde til at tage til Island, uanset om du er frisk på at smage lidt af hvert, eller du er til den mere klassiske velsmag. 

Profil Rejsers Islandseksperter har indgående kendskab til Island og kender de bedste spisesteder i Reykjavik og rundt på øen. Tag fat i os og få hjælp til at planlægge din kulinariske tur til Island. 

 

Islands dyreliv

Island har et rigt dyreliv, men ingen myg, og det kommer ofte som en glædelig overraskelse for dem, som besøger øen. 

Det vigtigste husdyr på Island har i århundreder været en stærke islandske hest. Hesten blev indført af nordboerne, da de bosatte sig på øen, og racen har ikke sidenhen fået tilført nyt blod. Islænderne er derfor ægte vikingeheste, der med sine 5 gangarter og kraftige bygning har ført mennesket sikkert rundt på den ufremkommelige ø igennem mange generationer. Derfor værner islændingene særligt om deres heste, og der er forbud mod at bringe fx ridetøj og seletøj med på øen, som kan bringe smitte med sig. Det er naturligvis også forbudt at bringe heste til Island, og en islænder, der flyttes til udlandet, kan derfor aldrig vende tilbage. 

Udover hestene har får til alle tider været livsnødvendige for overlevelsen på Island. Den dag i dag er Island kendt for det gode fårekød og de varme striktrøjer. 

Vilde dyr er der også gode chancer for at se på Island. For fugleinteresserede er øen et sandt mekka, og der er mange steder mulighed for at komme helt tæt på den smukke, men kluntede søpapegøje (også kaldet lunde). Du kan se lunder mange steder på Island, men i vestfjordene og på Vestmannaøerne er chancen for at komme helt tæt på fuglene størst.

Til søs på det kolde Atlanterhav rundt om Island kan man komme tæt på klodens mægtigste kæmper: Hvalerne. På hvalsafari kan man være heldig at spotte både spækhuggere, vågehvaler, pukkelhvaler, delfiner/marsvin og i særlige tilfælde blåhvaler.

 

Kør-selv-ferie i Island

Island er en drømmedestination for naturinteresserede og dem, som ønsker en aktiv ferie med oplevelser ud over det sædvanlige. Man kan tage til Island året rundt, men sommeren danner de bedste rammer for at opleve alt hvad den vilde, islandske natur har at byde på. Der er rig mulighed for at planlægge din rejse præcis som du vil have den. En kør-selv-ferie er oplagt, hvis du selv vil sætte tempoet og opleve Islands storslåede natur på egen hånd. 

Læs om billeje på Island her

 

Storbyferie i Reykjavik

I hovedstaden Reykjavik bor ca. halvdelen af øens ca. 300.000 indbyggere. Byen byder på alt fra museer, hyggelige caféer, cocktailbarer og butikker med både designertøj og brugskunst, blandt andet de berømte islandske sweatre. Byen danner desuden rammen om et utal af festivaller, events og koncerter året igennem. Reykjavik er en moderne og spændende by, der sagtens kan leve op til andre storbyer i Europa – samtidig med, at den har bibeholdt charmerende stemning, man finder i en lille fiskerby. Reykjavik er det bedste af begge verdener!
 

Stop-over i Island

Det er blevet populært at tage et par dages stop-over på Island på transatlantiske flyvninger til USA eller Canada. Med et stop på Island får du muligheden for at starte eller afslutte din rejse med en skøn miniferie og udforske øens vilde natur og Reykjaviks byliv. Når du rejser fra Skandinavien til USA eller Canada kan du kombinere rejsen med et stopover i Island i op til syv nætter uden at skulle betale ekstra for flybilletten. Skriv eller ring til os, så finder vi den rejse til Island, som passer lige til dig. 

Læs mere

Top oplevelser

Island

Vil du til Island?

Klik på knappen herunder for at gå videre til afrejsekalenderen og priserne. Mange af vores rejseforslag kan du tilpasse, som du ønsker, med valg mellem flere forskellige hoteller, spændende udflugter og andre tilvalg.

Send en rejseforespørgsel

Kontakt os på

ferie@profilrejser.dk
/
77 33 55 00

Merete, Mogens

Rejsekonsulenter, Profil Rejser

Vi kan hjælpe dig

Har du spørgsmål til rejsen eller ønsker du en specialdesignet rejse, kan vi selvfølgelig hjælpe dig - vi skræddersyr også rejser fra bunden af! Kontakt en af vores rejsespecialister og find frem til din drømmerejse.