Island
  • Rejsetid

    2-3 timer

  • Bedste årstid

    Hele året

  • Tidsforskel

    -2 timer

Rejser til Island

Island er kontrasternes og modsætningernes land. På en rejse til den sagnomspundne ø midt i det nordlige Atlanterhav finder du et moderne samfund bygget på fortællinger helt fra vikingetiden i en vild og spændende natur med vulkaner, nordlys, gejsere og vandfald. 

Se alle rejser til Island

På en rejse til Island kan du bade i varme kilder omgivet af smørblomster midt i det rå termiske landskab, du kan bestige en vulkan, køre snescooter på en gletsjer, tage på vandring langs fjordenes vandfald eller lade en stærk islandsk hest føre dig sikkert gennem det ufremkommelige landskab. På Island lader naturen sig ikke overvinde, men den byder dig velkommen til at lege med.

Hos Profil Rejser hjælper vi hellere end gerne med sammensætte den helt perfekte rejse til Island ud fra dine ønsker og drømme. Rejs til Island og få en helt uforglemmelig ferie!

Storbyferie i Reykjavik

Som regel starter en rejse til Island i hovedstaden Reykjavik, der rummer halvdelen af øens ca. 300.000 sjæle. Byen byder på alt fra museer, designerbutikker, hyggelige caféer, cocktailbarer og traditionelle butikker, der sælger brugskunst af den berømte islandske uld. Byen byder desuden på et utal af festivaller, events og koncerter hele året. Reykjavik er derfor en nutidig og spændende by, der sagtens kan leve op til andre storbyer i Europa, men alligevel har beholdt den charmerende stemning, der findes i en lille fiskerby. I kontrast til Reykjaviks moderne liv står øens urkraft af en natur – ubeskriveligt smuk, ufatteligt overvældende og mystisk dragende. Øen har da også lagt grundlag for en 1000 år lang beundring og hengivenhed lige fra de første nordboere kom til øen.

Den Blå Lagune

Mange vælger på selv en kort tur til Island - måske i forbindelse med et stopover - at besøge Den Blå Lagune på vejen til eller fra lufthavnen i Keflavik. Det varme bad i den berømte Blå Lagune giver en uforglemmelig start på dit ophold i Island. Lagunen ligger som en lyseblå oase midt i et lavafelt på vejen mellem Keflaviks lufthavn og Reykjavik. Du bader i varmt, mineralholdigt saltvand fra undergrunden med et højt indhold af hvidt kiseller og svovl og med en konstant temperatur på 37-39°. Badet skulle være godt mod psoriasis. Undersøgelser har vist, at bakterier dør, når de kommer i vandet. Du kan tage med lufthavnsbussen fra Keflaviks lufthavn til Den Blå Lagune. Her gør den et stop og fortsætter derefter til busterminalen i Reykjavik og videre til alle Reykjaviks større hoteller.

Islands historie og Altinget på Thingvellir

Islands historie er kendt for at være rigt beskrevet siden den første faste beboer norske Ingólfur Arnasson slog til ned på øen i år 874 og fordrev nogle få irske munke, som havde søgt ro på øen. De første islændinge kom fra Norge, og der er mere præcist tale om 412 mænd og 13 kvinder, som søgte nye muligheder på den øde ø mod nord grundet drab og uenigheder med de norske konger. Som et af de eneste samfund i verden kender vi i dag islændingenes første slægter, stednavne og fortællinger om livet på Island, fordi de står beskrevet i den berømte Landnámabók. Landnam betyder landtagning, og i årene 874 til 930 blev hele Island taget i besiddelse og bebygget. Man indså dog snart, at landet behøvede en højere dømmende magt, til at bistå de konflikter, som de lokale goder (vismænd) ikke selv kunne løse. Altinget på Thingvellir var i 930 en realitet, og Island havde nu en lovret, domstol, lovsigemand, embedsmænd og goder med hver deres ansvar for 12 tingkredse underlagt landets fire fjerdinger (landsdele). Nogen kalder Altinget for Verdens første demokrati, men det er nok en overdrivelse. Desuden blev det færøske Alting faktisk oprettet før det islandske, men altingene må under alle omstændigheder anerkendes for at have taget de første spadestik til en udvikling hen mod den demokratiske ånd, som Skandinavien siden da har dyrket. 

Islands sagaer og stolte traditioner

Islands historie er rig og lang, og slet ikke mulig at repetere kortfattet. De fleste ved dog at landet i 1200-tallet kom under norsk, og derefter dansk styre, som islændingene var underlagt i århundreder helt frem til den endegyldige løsrivelse ved folkeafstemning i 1944. I dag er islændingene stolte af deres historie og de mennesker, der formede Island til det land, det er i dag. Særligt de islandske sagaer – fortællingerne om Islands største mænd fra landnamstiden og et par hundrede år frem, også bedre kendt som vikingetiden, har dannet grundlag for en lang fortælletradition på Island. Både sagaer, sagn, myter, kvad og sange er blevet overleveret gennem århundreder fra generation til generation, og som sådan holder islændingene deres historie i live. Denne historiefortæller-tradition genspejles i islændingenes læselyst. De er dét folkefærd i verden, der læser mest litteratur pr. indbygger.

Island, kultur og mennesker

Islændingene er, som det land de bebor, kontrastfyldte. Her er tale om moderne mennesker, der lever i ét med moderniteten, naturen og historien på én og samme tid. Et eksempel herpå er islændingenes tro på alfer og huldufólk også kaldet ”det skjulte folk”. Det skjulte folk bebor naturen og må ikke forstyrres, ellers kommer straffen prompte. Det er sket adskillige gange at anlæggelser af store hovedveje eller bebyggelser er blevet ramt af uforklarlige ulykker.

Island, moderne liv og overtro

Da en hovedvej i nærheden af Reykjavik blev udvidet i 1971, skulle et stort klippestykke flyttes. Vejarbejderne og deres overordnede entreprenør havde været tilbageholdende med at flytte klippestykket, for der gik historier blandt de lokale om, at klippen var et alfebo, og at ulykker ville ramme dén, der vovede at forstyrre alfernes husfred. Derfor tog arbejdets tilsynsførende samt den ledende ingeniør kontakt til en clairvoyant, som skulle forhandle med alferne om at få lov til at flytte klippestykket. Clairvoyanten kunne bekræfte, at der rigtignok boede alfer, og at de efter endt forhandling gik med til, at man flyttede klippen. Men under flytningen flækkede klippestykket, og pludselig regnede ulykkerne ned over byggeriet; alle vejarbejdets maskiner gik i stå og den selvsamme operatør, som havde flyttet klippen, kørte en vandledning til en fiskefarm over så 70.000 laks døde af iltmangel. Denne historie er ikke enestående, for der findes mange lignende historier om alfernes vrede i nyere tid. En vej i byen Kópavogur nær Reykjavik blev anlagt med et stort knæk for at undgå at forstyrre et alfebo i et lille klippestykke. Klippen havde i årtier voldt problemer, idet både vejarbejde og vandinstallationer var blevet mødt af ulykker. Selv da husgrunde blev udstykket på stedet, nægtede folk at bygge på klippestykkets grund – ingen vovede at forstyrre alferne! Reykjavik kommune måtte til sidst anerkende alfernes tilstedeværelse, og klippestykket fik derefter sit eget husnummer 102, og vejen hedder, ikke overraskende, Álfhólsvegur eller på dansk Alfebakkevej. 

Naturens mystiske kræfter i Island

Det kan være svært at begribe sammenhængen mellem islændingenes forhold til de overnaturlige kræfter og deres ellers moderne liv, for forklaringen lang og kompliceret. Men kort sagt findes svaret i en kombination af gammel oldnordisk tro, naturens mystiske kræfter og fortælletraditionens magt i dannelsen af den islandske identitet og selvforståelse. Troen på alfernes eller det skjulte folks vrede, kan derfor siges at være et udtryk for islændinges indre kamp mod modernitetens rodløshed her eksemplificeret i form af vejarbejde. Alfernes minder dem om hvem de er, og hvor de kommer fra. De er et udtryk for, hvad det vil sige at være islænding helt ind i folkesjælen.

Island, lavamarker og nordlys

Det er ikke svært at begribe hvordan væsener som trolde, alfer, huldufólk med mere har en fast plads i den islandske folketro, for når man oplever naturen, forstår man hvorfor. De mørke knoldede lavamarker kan nemt ligne et hav af trolde, pludselig tåge i bjergene omringer dig med dansende huldufólk, og vinterens mystiske nordlys har altid fortryllet islændingene. 

Islands hot spot - jord, luft, ild og vand

Naturen er øens ubestridelige hersker hvor livets grundelementer jord, luft, ild og vand alle spiller en central rolle. Island ligger på et såkaldt hot spot på Atlanterhavsryggen, hvilket betyder, at kontinentalpladerne rykker sig fra hinanden og Island brækker midt over med op til 2-3 cm om året. Samtidig er Island et af de yngste lande på kloden, og under stadig udformning da vulkanerne stadig føjer mere land til øen. På grund af den store geologiske/termiske aktivitet i undergrunden er landet også rigt på varme kilder og gejsere, der skyder flere gange om dagen. Undergrundens store energilager betyder at Island har ubegrænset adgang til jordvarme som bruges til at udlede el, varme og vandvarme til alle islændinge. Den berømte Blå lagune nær Keflavik er skabt af overflodsvand fra det nærliggende geotermiske kraftværk, og sådan udnytter islændingene naturens ressourcer fuldt ud. 

Island, rigt dyreliv uden myg

Island har et rigt dyreliv men ingen myg, hvilket ofte er en glædelig overraskelse for turisterne. Det vigtigste dyr på Island har indtil bilens komme været den stærke islænder. Hesten blev indført af nordboerne ved landnammet, og racen har ikke sidenhen fået tilført nyt blod. Islænderne er derfor ægte vikingeheste, der med sine 5 gangarter og kraftige bygning har ført mennesket sikkert rundt på den ufremkommelige ø. Derfor værner islændingene særligt om deres heste, hvorfor udlændinge har forbud mod at bringe ridetøj og andre ride-remedier ind i landet, som kan bringe hestene i fare for smitte. Det er derfor naturligvis også forbudt at bringe heste til Island, hvorfor en islænder der bliver købt til udlandet aldrig kan vende tilbage. Udover hestene har fårehold til alle tider været en livsnødvendig overlevelsesfaktor. Den dag i dag er islændingene kendte for deres gode fårekød og varme striktrøjer. For fugleinteresserede er øen et sandt mekka, og der er mange steder mulighed for at komme helt tæt på den smukke, men kluntede lunde (også kaldet søpapegøje). Der er mulighed for at se lunder mange steder på Island, men særligt i vestfjordene og på Vestmannaøerne, er chancen for at komme helt tæt på dyrene rigtig stor.

Kør-selv ferie i Island

Island er et mekka for naturinteresserede, og folk som ønsker en aktiv ferie med oplevelser ud over det sædvanlige. Man kan rejse til Island året rundt, men sommeren danner de bedste rammer for at opleve alle facetter af den islandske natur. Der er rig mulighed for at planlægge og udføre sin rejse efter individuelle ønsker og interesser. Ønsker du at oplve Islands storslåede natur på egen hånd? Vil du gerne sætte dit eget tempo og mærke friheden på din rejse? Så er en kør-selv ferie måske noget for dig. 

Se vores aktuelle kør-selv rejser til Island her

Aktiv ferie og vilde eventyr

Er du til adrenalin kick og vilde eventyr, kan du tage på white river rafting i den nordlige del af landet. Er du til gængæld mere interesseret i islandsk historie, bør du undersøge, hvor du kan besøge genopførte vikingegårde ude midt i ingenmandsland. En tur til Island kræver derfor god forberedelse, hvis du har specifikke ønsker for din rejse.

Stopover i Island

Det er ved at være meget populært at benytte sig af stopover i Island på transatlantiske flyvninger til for eksempel New York eller en af Canadas storbyer. Nyd en dejlig miniferie eller storbyferie i Reykjavik på din vej til USA eller Canada. Når du booker dit fly kan du samtidigt planlægge din miniferie i Island.
Når du rejser fra Skandinavien til USA eller Canada kan du kombinere rejsen med et stopover i Island i op til syv nætter uden at skulle betale ekstra for flybilletten.

Få flest mulige oplevelser på din rejse til den bedste pris.

Lad os sammen finde dine rejseoplevelser!

Læs mere

Top oplevelser

Island

Vil du til Island?

Klik på knappen herunder for at gå videre til afrejsekalenderen og priserne. Mange af vores rejseforslag kan du tilpasse, som du ønsker, med valg mellem flere forskellige hoteller, spændende udflugter og andre tilvalg.

Send en rejseforespørgsel

Kontakt os på

ferie@profilrejser.dk
/
77 33 55 00

Merete, Mogens

Rejsekonsulenter, Profil Rejser

Vi kan hjælpe dig

Har du spørgsmål til rejsen eller ønsker du en specialdesignet rejse, kan vi selvfølgelig hjælpe dig - vi skræddersyr også rejser fra bunden af! Kontakt en af vores rejsespecialister og find frem til din drømmerejse.