Rejser til Qaqortoq (Julianehåb)

  • Rejsetid

    4-5

  • Bedste årstid

    april - oktober

  • Tidsforskel

    - 4

Qaqortoq betyder ”Det hvide”, og byen er Sydgrønlands største med ca. 3.500 indbyggere. Qaqortoq har også tilnavnet Grønlands smukkeste by og ligger i en gryde mellem Qaqortoq fjorden og den store indsø, Tasersuaq. De fleste huse i alskens farver ligger med en fantastisk udsigt over fjorden eller søen og rundt omkring i byen ses haver med blomster, småtræer og bugnende urtehaver.

Byen blev grundlagt af den norske kolonist Anders Olsen ”Nordlænder” i 1775, og fik da navnet Julianehaab opkaldt efter den daværende enkedronning Juliane Marie. Byen blev med tiden en vigtig handelsby, hvor inuitterne solgte deres fangster. Netop handelen med skind, spæk og hvalkød blev koloniens hovedindtægtskilde. Først i begyndelsen af 1900-tallet startede man med fåreavl i området, og byen har i dag opnået status som centrum for Grønlands fåreavl. Qaqortoq er også Sydgrønlands trafikale og handelsmæssige centrum. Rutebåde anløber byen flere gange om ugen, og der er daglig helikopterforbindelse til Qaqortoq internationale Lufthavn. 

Qaqortoq byder på mange spændende seværdigheder af naturmæssig-, historisk- og kulturel art. Eksempelvis ankom Erik den Røde i år 985 til Sydgrønland og anlagde den første nordbogård, Brattahlid ved Qassiarssuk, og dette har inspireret 18 nordiske kunstnere til at skabe 24 unikke naturstenskulpturer, som står i byen. Ved torvet i nærheden af havnen står et springvand og et 200 år gammelt hus fra kolonitiden, der nu benyttes til museum med bl.a. kajakker fra ældre tid, fund fra nordboertiden, tørvehuset og Arnannguaq Statuen. Derudover findes også Telemuseet som fremviser Grønlands telekommunikationshistorie helt tilbage fra kajakpost til nutidens Internet. Museets placering 70 meter over havet åbenbarer en smuk udsigt over Qaqortoq, som er hele besøget værd.
Læs mere