Færøerne
  • Rejsetid

    Ca. 2 timer

  • Bedste årstid

    Maj - september

  • Tidsforskel

    -1

Rejser til Færøerne

Færøerne – uspoleret natur og spændende kultur for den moderne opdagelsesrejsende

Dale grønnere end grønt og enorme vidder. Fjelde, fjorde og frisk luft. Et skulpturelt landskab af rå og lodrette klippeformationer. Stilhed, et afvekslende lys og et brusende Atlanterhav. 
Færøerne er først og fremmest kendt for deres smukke, rå natur og et omskifteligt vejr. Vejret er mildt men præget af det omgivende hav og kan på et splitsekund ændre sig fra strålende solskin til tåge og regn. Færøerne kaldes ikke for ingenting vejrgudernes tumleplads.

Kulturarv og levende nutid 

Færøerne og den færøske kultur er en velbevaret hemmelighed for de fleste, men vælger du at aflægge de afsidesliggende øer i Nordatlanten et besøg, venter der dig masser af enestående oplevelser. Oplev f.eks. den gæstfrie befolkning med en stærk og spændende kulturarv. Musikfestivaller og fremragende spisesteder – bl.a. en nyslået Michelin-restaurant, interessante turistattraktioner og et livligt natteliv. 

Kør selv-ferie på Færøerne

Der er gode overnatningsmuligheder samt en velfungerende infrastruktur, så du nemt kan komme rundt på øerne med offentlig transport og i bil. En kør selv-ferie er oplagt på Færøerne. På den måde bestemmer du også selv farten og kan tage en fjeldvandring, når du har lyst. Følg de mange stier, der er markeret med ældgamle stenvarder. 

Vulkanske øer

18 øer af vulkansk oprindelse udgør Færøerne, kun adskilt af smalle sunde og fjorde. Det samlede areal er ikke større end, at alle øer ville kunne ligge inden for Sjælland. Befolkningstallet er på 50.000, hvoraf ca. 20.000 bor i hovedstadsområdet Tórshavn. Bortset fra Lítla Dímun er alle øerne i dag beboede. 

Fåreøerne og moderne uldstrik

Det er ikke for ingenting, at Færøerne betyder fåreøerne. Der findes mere end 70.000 af slagsen, og overalt ser du de hvide uldtotter. Fårene er en stor del af den færøske kultur, da de altid har været basis for en færøsk familieindtægt. I dag er færøsk uldstrik blevet et modefænomen med international rækkevidde, mens færingernes hovederhverv i dag er fiskeri. Turismen er dog også ved at vinde frem. 

Naturen giver og naturen tager

Den særlige færøske kultur og færingernes karakter er formet af afsondretheden og det at kunne tilpasse sig naturen og dens utæmmelige kræfter. De lange og mørke vinteraftener mod uendelige sommerdage med lys. Fortællingerne, sagnene, sangene og folkedansen, der er blevet overleveret igennem generationer og det moderne Færøerne med mange nye impulser. Kontrasterne står kraftigt frem i kulturen hos et folk, hvor vikingeblodet ruller i årene, og kristendommen den dag i dag spiller en stor rolle.    

Charmerende Tórshavn, verdens mindste hovedstad

På den største ø Streymoy ligger Tórshavn, der er en af Nordeuropas ældste hovedstæder med verdens ældste parlament ”Tinganes”. I tinganes-området er det værd at opleve den velbevarede, gamle bykerne Á Reyni, der ligger ved havnen, og hvis ældste hus kan dateres tilbage til 1200-tallet. Det, der i gamle dage var bydel for byens fattige borgere, er nu et attraktivt område for kreative og velhavende færinger. Det er nemt at gå rundt på egen hånd blandt de gamle huse, men prøv evt. en guidet tur. Tórshavn er en moderne storby med mange seværdigheder, restauranter og spændende butikker. Besøg Guðrun & Guðrun, der sælger de berømte uldsweatre, som Sofie Gråbøl havde på i ”Forbrydelsen”. 

Nyt nordisk køkken

I et privat kunstnerhjem i den lille bygd Kirkjubøur tæt på Tórshavn ligger restauranten Koks. Her finder du en malerisk udsigt til havet og de omkringliggende øer, og maden er i verdensklasse. Og helt sin egen. Feinschmeckere har vidst det i nogle år, for de er kommet fra nær og fjern for at nyde gastronomi med lokale færøske råvarer af højeste kvalitet. Nu er kvaliteten også blevet stadfæstet med en Michelin-stjerne, der er Færøernes første af slagsen. Hovedingredienserne er fisk og skaldyr, lammekød, fjerkræ og urter. 

Grottekoncert med bølgeslag

Musik er en vigtig del af de fleste færingers liv og har altid spillet en stor rolle i deres tradition for historiefortælling. At hygge sig sammen er tit ensbetydende med, at der bliver spillet musik. Og i forhold til Færøernes indbyggertal er der rigtig mange musikalske arrangementer og udøvelse af musik. Enhver bygd, uanset hvor lille den er, har et orkester, et band eller et kor. Der findes også mange spillesteder, lige fra beskedne lokaliteter til det smukke Nordens Hus, der er Færøernes vigtigste kulturcenter. Levende musik kan du opleve hver dag i løbet af sommeren over det meste af Færøerne. En unik oplevelse er de verdenskendte grottekoncerter med færøske musikere. Her sejles med en mindre båd ind i en grotte, hvor der afholdes koncert, og naturen stemmer i med bølgeslag og fuglesang.

Omdiskuteret grindefangst 

De fleste kender fra medierne til den færøske hvalfangst af grindehvalen, hvor havet ud for de færøske kyster farves rødt af blod. Måske har man set færingen Samuel Joensen-Mikines dramatiske grindedrabsmalerier fra 1940’erne. Her skildres fangsten i nærmest ren abstraktion og bliver et kraftfuldt udtryk i rød, sort og hvide farver. Det er scener, som ikke efterlader tilskueren indifferent, uanset om man er for eller imod fangstmetoden. Grindefangsten på Færøerne menes at stamme helt tilbage til vikingetiden og er for de fleste færinger en vigtig del af deres historie og madkultur. Efter fangsten bliver hvalkødet ligeligt fordelt mellem folk i området. Det gratis kød har været et vigtigt supplement for folk uden store indtægter.  

Spektakulært fugleliv 

Også fuglene har gennem århundreder været en vigtig kilde til føde for Færøernes befolkning, og især ved kysterne kan du som besøgende opleve et rigt og fantastisk fugleliv. Der findes omkring 260 forskellige fuglearter, og tager du f.eks. med ud på en sejltur til øen Mykines, er der mulighed for at komme tæt på de kendte søpapegøjer – eller lunder, som de hedder på færøsk -  med deres karakteristiske orangesorte næb og nuttede udseende. Mange andre steder på de færøske klippeafsatser på stejle fjeldsider er der fugle at se. Sulen, der er Færøernes største ynglefugl, er et imponerende syn med sit vingefang på op til næsten to meter. Strandskaden Tjaldur er Færøernes nationalfugl og 12. marts, der markerer dens årlige ankomst til øerne, fejres hvert år med en forårshøjtidelighed med sang, taler og musik.

 

Læs mere
Anbefalet til dig

Top oplevelser

Færøerne

Vil du til Færøerne?

Klik på knappen herunder for at gå videre til afrejsekalenderen og priserne. Mange af vores rejseforslag kan du tilpasse, som du ønsker, med valg mellem flere forskellige hoteller, spændende udflugter og andre tilvalg.

Send en rejseforespørgsel

Kontakt os på

ferie@profilrejser.dk
/
77 33 55 00

Mogens, Merete

Rejsekonsulenter, Profil Rejser

Vi kan hjælpe dig

Har du spørgsmål til rejsen eller ønsker du en specialdesignet rejse, kan vi selvfølgelig hjælpe dig - vi skræddersyr også rejser fra bunden af! Kontakt en af vores rejsespecialister og find frem til din drømmerejse.