Antarktis
  • Rejsetid

  • Bedste årstid

    mar - maj & okt - nov

  • Tidsforskel

Rejser til Antarktis

Vores krydstogter til Antarktis begynder ved Sydamerikas sydlige spids, passerer det vilde og stormfulde Drakestræde, hvorefter turen går rundt mellem øerne ved Den Antarktiske Halvø. 
Modtag et tilbud til Antarktis

På et ekspeditionseventyr vil du opleve pukkelhvaler på jagt i havet omkring pakisen, sæler på land med deres unger og de vilde (til tider grusomme) leopardsæler og spækhuggere, der jager. Sidst, men ikke mindst, får du mulighed for at iagttage tusindvis af pingviner, der for de fleste af os er et umiskendeligt symbol på Antarktis.

Antarktis - Jordens fjerne, vilde kontinent

Antarktis er navngivet efter Arktis og betyder modsat Arktis. Arktis er afledt af det græske 'Arktos' (bjørn), fra stjernebilledet Store Bjørn over Nordpolen. Navnet antyder også, at man gennem flere hundrede år var overbevist om, at der måtte ligge et stort kontinent mod syd. Men selvom James Cook i 1700-tallet kom tæt på sydpolarområdet, så tæt at de mødte pakisen, var det dog først i 1819, at sælfangeren Nathaniel Palmer fra Connecticut opdagede land ved Kap Horn. Sydpolen blev dog først nået den 14. december i 1911 af nordmanden Roald Amundsen, som placerede det norske flag i antarktisk jord lige for næsen af englænderen Robert Scott efter et tæt kapløb.

Kolde facts:

- Antarktis er en tilfrossen ørken og indeholder cirka 95% af jordens is.
- Antarktis er det koldeste sted på jorden med en gennemsnitstemperatur på -49° C
- Antarktis er jordens 3. mindste eller 5. største verdensdel.
- Kun 2 % af det antarktiske areal er isfrit.
- Antarktis er ubeboet, men 30-35 videnskabelige stationer opretholder til sammen en flok på 5-600 personer på helårsbasis. Antallet kan med turismen i perioder være langt højere.
- Antarktis' højeste punkt er Mount Vinson på 4.895 meter.
- Hvis isen på Antarktis helt smelter, vil verdenshavene stige med 60-70 meter.

Geografien i Antarktis, isbjerge og gletsjere

Antarktis har en størrelse omkring det dobbelte af Australien. Mens kontinentets kyster om vinteren pakkes ind i et 3 meter tykt lag is, er de om sommeren omgivet af pakis. Med jævne mellemrum sender isen kolossale isbjerge ud i havet, isbjerge, der i modsætning til de arktiske isbjerge er flade. Til gengæld, kan de være op til 150 km lange. Det er også på dette fjerne kontinent, at du finder verdens største gletsjer, Lambert-gletsjeren, der er 60 km bred, over 400 km lang og over 2 km tyk. På grund af de store ismasser er kontinentet i tidens løb blevet presset omkring 600 meter ned, hvilket i dag betyder at en tredjedel af landområderne ligger under havniveau.

Vulkaner og underjordiske søer

Kontinentet er hjemsted for flere vulkaner, og det vides med sikkerhed, at Mount Erebus på Ross Island er aktiv. Andre slumrende vulkaner kan dog potentielt også være aktive. Det største geologiske mysterium på Antarktis er de varme søer under overfladen af is. Man kender til mere end 70 søer med flydende vand, oftest beliggende flere tusind meter under isens overflade. Den største, kendte sø, Vostoksøen, formodes forseglet for omkring 500.000 år siden. 

Antarktis' frodige dyreliv

Hvor landskabet over havoverfladen i Antarktis kan betegnes som en frossen ørken, kan havet omkring Antarktis beskrives som rigt på plankton. Det er meget næringsrigt for dyr og planter på havbunden, fiskene og pattedyrene i vandet og fuglene, som hvert år kommer til Antarktis for at yngle. Mens faunaen i Antarktis er rigt repræsenteret er floraen særdeles sparsom. Kun en smule mos når at gøre sin spage entré langs kysten i den korte sommer. Dette er det koldeste sted på jorden og storme med en vindstyrke på op til 100 meter pr. sekund ses ofte om vinteren. Sommeren fra november til februar er derimod ubeskriveligt smuk med masser af sollys næsten hele døgnet rundt. Langs kysten ligger temperaturen i de varmeste måneder omkring frysepunktet, og omkring -20°C i de koldeste.

Vil du på en rejse til Antarktis?

Få flest mulige oplevelser på din rejse til den bedste pris.

Lad os sammen finde dine rejseoplevelser!

Læs mere
Vil du til Antarktis?

Klik på knappen herunder for at gå videre til afrejsekalenderen og priserne. Mange af vores rejseforslag kan du tilpasse, som du ønsker, med valg mellem flere forskellige hoteller, spændende udflugter og andre tilvalg.

Send en rejseforespørgsel

Kontakt os på

ferie@profilrejser.dk
/
77 33 55 00

Merete, Mogens

Rejsekonsulenter, Profil Rejser

Vi kan hjælpe dig

Har du spørgsmål til rejsen eller ønsker du en specialdesignet rejse, kan vi selvfølgelig hjælpe dig - vi skræddersyr også rejser fra bunden af! Kontakt en af vores rejsespecialister og find frem til din drømmerejse.